Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Ingvar Landstedt

/

Rektor Ingvar Landstedt, Vänersborg, har avlidit i en ålder av 78 år. Hans närmaste är barnen Ola, Lena och Maria med familjer.

Annons
Det var på Renholmen i Byske, Västerbottens län, som Ingvar föddes och växte upp som nummer tre i en syskonskara på tio. Hans pappa, Karl, var fiskare.
Vi minns honom som en mycket engagerad och framsynt person och han medverkade inom många områden i vårt samhälle.
Han fick genom släktingar möjlighet att studera och blev färdig med sina studier till folkskollärare år 1955 vid Umeå seminarium. Mellan 1955 och 1967 tjänstgjorde han som folkskollärare i några kommuner i Västernorrlands län, bland annat i Härnösand och Timrå.
År 1967 tog Ingvar tjänstledigt för att söka in på lärarhögskolan i Stockholm. Där utbildade han sig till hörselpedagog. En tid därefter avlade han även dövlärareexamen.
Efter avslutade utbildningar blev Ingvar tämligen omgående infångad och anställd av Skolöverstyrelsen. Tjänsten gällde uppdraget att som skolkonsulent ansvara för hörselskadade och döva elevers behov i Specialskolan. Vi som då arbetade på fältet som rektorer på specialskolans område blev glada åt förstärkningen.
Att det verkligen blev en förstärkning kom vi mycket snart att inse. Ingvars starka engagemang för specialskolans sak hade också sin grund i att familjens äldsta barn, sonen Ola, föddes döv och skulle på så sätt komma att tillhöra specialskolan för döva.
Ingvars nästa steg i karriären blev att han sökte och fick rektorstjänsten vid Vänerskolan 1975.
Ingvar var en visionär på många sätt. Han arbetade med en modell för en ny och modernare dövskola, nämligen Holmängen-projektet.
Ingvar var en gudabenådad historieberättare. Vid rektorskonferenser och i andra sammandrag kunde han lätta upp stämningen med humorn som laddning i en god historia. Träsmaken i bänken lindrades märkbart.
Alla personalgrupper i våra skolor slits hårt i arbetet, inte minst rektorerna. Det finns alltid en möjlighet att ta vara på sina krafter genom att på fritiden söka sig till aktiviteter och områden som stimulerar. För Ingvar var ett av dessa områden idrotten. Han var aktiv friidrottare i ungdomen med goda resultat ibland annat medeldistans.
På äldre dar fick teven ersätta det aktiva tävlandet. Friidrott, längdskidåkning och Timrås ishockeylag var av stort intresse.
När Ingvar under semestertider riktigt ville räta på ryggen var det Saltholmen vid Barsvikens fiskeläge söder om Härnösand som hägrade och var familjens kreativa miljö. Både livskamraten Ingrid och Ingvar var skapande människor med konstnärlig läggning som också påverkade barnen.
Från barnsben var Ingvar uppväxt med fiske. Därför kunde han stryka under "Att fiska är nödvändigt". Det var också på Saltholmen, där Ingvar trivdes bäst av alla ställen, som han den 11 juli fick sluta sina dagar.
Vi saknar en mycket god vän.
För fd rektorsgruppen inom Specialskolan
Ruth Madebrink
PG Kåhrström
Gunnar Persson
Sven Söderkvist

Mer läsning

Annons