Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Jerzy Jurek Wojnas

/

Jerzy Jurek Wojnas avled den 10 augusti i sitt hem i Stockholm. Hans närmaste är brodern Josef med familj samt vännerna Ingvar Eriksson och Thord Sundberg.

Annons
Han föddes 1917 i Stole, Polen. Vid krigsutbrottet hade Jurek gått tre år på Handelshögskolan i Krakow. Skolan stängdes och några studenter bildade en motståndsgrupp. Vid andra mötestillfället, den 5 maj 1940, hade Gestapo fått reda på detta och arresterade hela gruppen. Efter förhör fördes fångarna till fängelset i Tarnow. Därifrån gick första transporten den 20 juni med polska politiska fångar i boskapsvagnar till Auschwitz.
Lägret var ännu inte uppbyggt och det blev de första fångarnas uppgift att uppföra de byggnader, som blev karakteristiska för Auschwitz. Fånge nr 249, Jurek, murade kaserner, men blev efter en tid förflyttad till tyskarnas kök, eftersom han påstod att han var van kypare. Kökschefen avslöjade emellertid den ovane kyparen, men fick reda på hans skolning och Jurek fick ta hand om matkassan. Detta gav honom många fördelar och den blivande "affärsmannen" kunde hjälpa sina medfångar med både mat och medicin.
Jurek blev vittne till många grymheter. När någon försökte fly blev var tionde man uttagen för att skjutas vid uppställning klockan 5 på morgonen. En fembarnsfar, som råkade höra till dessa, svimmade, och en präst vid namn Maximillian Kolbe, erbjöd sitt liv i stället. Detta godtogs och prästen blev sedan helgonförklarad av påven.
I mars 1943 fördes Jurek till fånglägret Neuengamme vid Neustadt i norra Tyskland. Där arbetade han med nummer 17911 på vapenfabriken Walterwerken. Några veckor innan krigsslutet samlade tyskarna drygt 7000 fångar på tre lyxångare, bland annat Cap Arcona, på vilken Jurek hamnade. Båtarna ankrades tre kilometer ut i Lübeckbukten och bombades den 3 maj av engelsmännen. Det officiella skälet var att dessa trodde att båtarna rymde tyska trupper. Endast 332 fångar överlevde. En tysk fångvaktare räddade den ej simkunnige Jurek.
Svenska Röda Korsets vita bussar samlade dessa fångar och man kunde välja att resa till USA, England eller Sverige. Jurek valde Sverige, eftersom det låg närmast hemlandet.
Han hamnade i flyktingläger i Bollnäs, kom sedan till sanatoriet i Sundsvall för att få bot mot den tbc han ådragit sig. Där tipsade en sjuksköterska om att det fanns jobb på SCA:s forskningslaboratorium. Snart hade Jurek fast arbete och jobbade sig upp till allt bättre ställningar. Han var med om att av en slump uppfinna ett laminat.
Han lämnade SCA för att bli försäljningschef på Johannedal för Östeuropa då han talade de flesta språk i den delen av världen. Han flyttade senare till Stockholm, där han hade samma uppgift i ett gipsplatteföretag.
Jurek Wojnas hade haft ett hårt liv men på grund av ett gott affärssinne kunde han pensionera sig innan han fyllt 60. Efter att halvårsvis bott tolv år i södra Spanien köpte han ett hus i Norrby vid Drevviken. Där växte rosorna meterhöga, vindruvor och tomater frodades i växthuset och en och annan gös fångades i viken. "Norrby slott" stod alltid öppet för gäster från när och fjärran och där trivdes man.
För vännerna
Barbro Thörnelöf

Mer läsning

Annons