Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Anders Skoglund

Annons
På väg hem från Hotings travtävlingar förra helgen, omkom travtränaren Anders Skoglund i en bilolycka.
Att det skulle bli travtränare och kusk av Anders stod klart tidigt. Uppväxt sedan barnsben med pappa Ingemars hästar och var honom redan i unga år behjälplig med både körning och arbete vid Huli gårds hingststation.
Anders var under 1980-talet en framgångsrik amatör, framförallt med gårdens egna kallblod.
I början av 90-talet fick han fram unghäststjärnan Lill-Nisse, som under sin säsong som treåring gick under drömgränsen 1.30 i Östersund. Efter Lill-Nisse kom Lasso som inledde hos Anders som tre och fyraåring. Åke Svanstedt fullbordade sedan Lassos karriär och Lasso blev miljonhäst, SM-vinnare och avelshingst.
I början av 90-talet tog Anders ut sin proffstränarlicens och fick fram ytterligare topphästar på kallblodssidan, en av dessa var gårdens egna uppfödning Valliano.
Att hitta lösningar på problemhästar var Anders specialist på. Han var aldrig rädd att prova någon annan proffstränare på sina delägda hästar. Så sent som 2004 hade han häst i träning hos Åke Svanstedt i Axvall.
Anders hade ett gediget hästkunnande och blick för vilka hästar som skulle bli bra travare. Han kunde dessutom travstamboken väl och minns hästars kapacitet långt tillbaka. Denna kunskap om kallblodsstoet Diadem gjorde att han inhandlade stoet Gullan Fax. Hon blev i Anders regi kulldrottning under 2003 och 2004, och tjänade över en halv miljon kronor. Från Värmland inhandlade Anders många goda travare, och så sent som under förra veckan var han till Töckfors och hämtade nya förmågor. Detta tydde på en optimism som en del andra i travbranschen inte bär på. För en optimist och en humorist var Anders. Många är berättelserna om både fyrbenta och tvåbenta som berättats i glada vänners lag och som framkallat många skratt.
Finns det en himmel, där han får träffa likasinnade, blir det garanterat roligare där. För oss som blir kvar på jorden, alla hans kära vänner, blir det en sorgsam tid framöver, för Anders kommer att lämna ett stort tomrum efter sig och vi kommer att sakna vår vän.
Tankarna går naturligtvis till Eva och sönerna Rickard och Robert, samt Nils Ingemar, Maj-Lis och bröderna Hans och Lars, i denna svåra stund.

Mer läsning

Annons