Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över John E. Wiklander

/

Annons
John E. Wiklander, Minneapolis USA har avlidit 85 år gammal.
Hans närmaste är hustrun Lorraine och barnen Mary i Bryssel samt Loren i Minneapolis.
En vän finns inte längre. John har lämnat oss efter ett långt och innehållsrikt liv.
En epok och en sannsaga har fått sitt slut.
John var född och uppvuxen på Öhn i Tuna och konfirmerades i Tuna kyrka. En morbror, Ernst Öhlén, hade 1907 emigrerat till Minneapolis i USA. Där övertog han ett mejeri som han utvecklade till ett av de största i Minneapolis.
Många är de Attmars och Tuna-bor som Ernst rekryterade till sitt mejeri "Ohlén Dairy". Som störst var rörelsen på trettio och fyrtiotalet. Bland annat hade man 75 lastbilar för utkörning av mjölk till stadens invånare.
Men Ernst fick inga barn i sitt äktenskap. Ingen naturlig efterträdare fanns. John som förlorat sin mor vid 17 års ålder var en lämplig efterträdare. John åkte över till USA i september 1939. Kriget hade samtidigt brutit ut så John fick skriva till kungen för att slippa militärtjänsten.
Han fick så utbildning och skolades in i tjänsten i Minneapolis.
I 55-årsåldern avled Ernst. John blev då direktör för mejeriet. Han drev det fram till 1951 då det slogs ihop med ett annat mejeri.
1955 gifte sig John med Lorraine King. De fick dottern Mary samt sonen Loren.
Attmar och Tunabor som vid besök i Minneapolis kontaktat Johan har blivit väl mottagna i hans hem. Lorraine som är utbildad harpinist har också spelat för gästerna.
Min fru samt två av mina döttrar besökte John och Lorraine i juni 2004. Vi fick ett mycket fint mottagande av dem, detta möte blir ett minne för livet.
I februari kom en postförsändelse till mig i form av en cd-skiva. John och Lorraine hade gjort en inspelning i en kyrka i Minneapolis. John framförde där solosång, och avslutade med "Hälsa dom därhemma".
Johns minne kommer att leva bland oss alla som fick förmånen att lära känna honom.
Vila i frid John!

Lennart Offnegårdh

Mer läsning

Annons