Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Martin Selander - en energisk viljestark allkonstnär

Annons
Martin Selander, Bergsåker, avled den 18 mars i en ålder av 83 år. Han sörjs närmast av sambon Ingrid samt sönerna Krister och Kåre med familjer.
***
Som 15-åring började han sin yrkesverksamma bana som lärling på Sundsvalls Verkstäder. I slutet av 1930-talet började han på Mohögs Mekaniska som resande anläggningsarbetare med
grovplåtslageribyggnationer av kraftverk, brobyggen och timmerrännor i och runt Norrlandsälvarna.
I början av femtiotalet blev han egenföretagare som maskinentreprenör med bandtraktorer, grävmaskiner och väghyvlar. 1979 pensionerade han sig. Sönerna, som är mer eller mindre uppväxta i och kring maskinerna, tog då över och driver än i dag företaget vidare.
Martins stora motorintresse började tidigt med att hans far var bogserbåtsskeppare. Martin
var 24 år när han byggde sitt första motorflygplan, där motorn lånades av en kompis som kvaddat sitt plan. På femtiotalet var han med och startade klubben för hembyggda flygplan i Sverige. När en av medlemmarna jobbade i USA sände han Martin ritningar på ett flygplansbygge. Modellen hette Corben Junior och Martin byggde detta plan mellan åren 1961-1965. Planet har en Walter Microm Motor och fungerade betydligt bättre än Martins tidigare flygplansbyggen.
1971 köpte han en schweizisk arméhelikopter och efter lite småfixande på helikoptern så kunde han även pröva denna variant av flygning. I slutet av åttitalet konstruerade och byggde han en helikopter med drivkälla från en VW.
1987 var Martin och jag på inköpsresa till England och då fick vi se Concord, det första passagerarplan att nå överljudsfart, i luften. Vi var även in i ett av de första provplanen som tillverkades. Detta var en av höjdpunkterna i Martins liv.
Då Martin fått gåvan att kunna knacka och forma plåt till trevliga former har han kunnat bygga och renovera åtskilliga bilar. 1952 byggde han om en stor Buick Sedan till en smäcker sportbil, 1954 byggde han en kopia av en öppen SS "Jaguar" som finns kvar i samlingen.
Martin har de sista tjugofem åren med god hjälp av sambon Ingrid, renoverat ett 10-tal främst öppna sportbilar, där de tidigare ägarna givit upp och ej klarat av renoveringsarbetet.
Som allkonstnär byggde han även en kvarn, en smedja och många modeller av flyg och båtar.
Motgångar i ditt bilbyggande, mötte du med ett samtal till mig och sedan löste du dem med dina konstruktiva idéer. De här orden nedan kommer från Martin och får symboliserar hans livsfilosofi.
"Ove, det finns en människa som har byggt den här bilen, då kan även du och jag göra det."

Ove Ajdén
Mer läsning

Annons