Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Thord Eriksson

Annons
\"Skulle ni inte kunna ta det som en övning att bygga ett flygfält åt oss i Stöde?\" Frågan ställdes någon gång 1967 av Thord till dåvarande översten på LV5, Åke Skarp. Typiskt Thord, att ta tillfället i flykten. Kanske kännetecknande den duktiga fotograf han var, där det perfekta motivet bara existerar en sekund. Tillfället var säkert även här det absolut rätta och LV5 byggde flygfältet till en kostnad för den då nybildade segelflygklubben av en middag på Huberget och en flaska konjak till projektledaren.
Thord var segelflygklubbens förste ordförande. Den talang och entusiasm han hade för marknadsföring ledde till att Sundsvalls Segelflygklubb efter några år under hans ledning 1971 var Sveriges tionde största segelflygklubb. Något som vi varken tidigare eller senare varit i närheten av. Flygelevtillströmning är den huvudsakliga möjligheten till expansion av en klubb och Thord var ett fenomen på att skaffa elever. Hans jobb på Dagbladet gjorde att han hela tiden träffade nya människor och det var inte många som inte blev övertalade att åtminstone ta en provlektion. Vi flyglärare upplevde ibland vad som idag är vardagsmat inom skolans lärarkår, dvs. för många elever per lärare.
Thord var också en aktiv och duktig segelflygare. Det finns ett skämtsamt talesätt bland segelflygarna om att det bara finns två kategorier, de som skall haverera och de som har havererat. Det blir sällan några personskador men det händer att bitarna ryker omkring. Det är vanligt att de som flyger aktivt, är med i tävlingar och så, förr eller senare råkar ut för något mindre men ibland större haveri. Thord var duktig nog att inte hamna i kategori två. Det närmaste han kom var en skåra i ena vingen efter en avsiktlig landning på en åker där en stagwire till en stolpe kom lite för nära.
Thord var den förste som landade ett segelflygplan på Stödefältet som fortfarande idag används på det sätt som Thord skapade förutsättningen för, 36 år tillbaka i tiden.

Sundsvalls Segelflygklubb
Vi saknar dig Thord
Lage Norberg, flygkamrat och vän för livet.

Mer läsning

Annons