Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Arne Björklund

Förre direktören för Västernorrlands läns Brandstodbolag nuvarande Länsförsäkringar Västernorrland, Arne Björklund, Falkenberg och Härnösand avled den 24 april i en ålder av 89 år.

Annons

Arne Björklund var född i Ed, Sollefteå. Han växte upp på ett jordbruk och hans far, John Björklund, var på sin tid en av bonderörelsens förgrundsgestalter, såsom ordförande i Ångermanlands Mejeriförening, Västernorrlands läns Brandstodsbolag och Bondeförbundets Partidistrikt.

Uppväxten och den kooperativa idén om samverkan kom att prägla Arne Björklunds livsgärning. Han tillträdde som direktör i dåvarande Länsbolaget(Länsförsäkringar) år 1960, en befattning som han lämnade 1983, efter 23 år som bolaget verkställande direktör.

Under dessa år utvecklades bolaget, från ett brandförsäkringsbolag med en handfull medarbetare, till ett nära komplett sak- och personförsäkringsbolag. Arne Björklund var starkt pådrivande för utvecklingen och kom under åren att inneha flera ledande positioner i den federation av länsvisa kundägda försäkringsbolag som än idag är basen och den grundläggande idén för Länsförsäkringar i Sverige.

Arne Björklund var en stark och varm personlighet. Hans känsla för bolagets idé, hans patos för utveckling och förnyelse är omvittnad. Till detta skall läggas ett genuint intresse för dem han i olika sammanhang verkade tillsammans med. Alla som hade förmånen att lära känna Arne minns med glädje hans berättarförmåga, att fånga nyanser och på det sättet vara en kulturbärare för ett bolag med sina rötter tillbaka till 1800-talet.

Länsförsäkringar Västernorrland är idag ett framgångsrikt, lokalt förankrat bolag med miljardomslutning. Det är alla år av engagerat arbete hos ledning och medarbetare som skapat den positionen.

Arne Björklund var en företagets verkliga förgrundsgestalter. Våra tankar går till hans närmaste när vi uttrycker vår tacksamhet över att han varit en av oss och givit inspiration till att föra det fina arvet vidare.

Olle Kristow

Ordförande Länsförsäkringar 1993–2000

Anders Källström

Ordförande Länsförsäkringar 2000–2010

Stig Högberg

Ordförande Länsförsäkringar 2010–

Kurt Lindqvist

Verkställande direktör Länsförsäkringar 1988-1998

Mer läsning

Annons