Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Arne E Nilsson

/

Journalisten och mångårige Dagbladet-medarbetaren Arne E Nilsson har avlidit, 93 år gammal.

Annons

Redan som 14-åring började han sin journalistbana, då som lärling på tidningarna i Hälsingland. Han hann också med anställningar på tidningar i Jämtland och Stockholm – dit han för övrigt cyklade från hemmet i Rengsjö för att få jobb – men den längsta perioden tillbringade han på Dagbladets Ångeredaktion, där det blev över 30 år i journalistikens tjänst innan pensionärslivet tog vid.

Förutom sina insatser i yrkeslivet så gjorde "Ånge-Nisse" sig ett namn inom olympiska kretsar. Inte som utövare, men väl som trogen och hängiven besökare av de olympiska spelen. Besöken har också kantats av åtskilliga historier om hur han tog sig in på de olika arenorna. Som 1984 i Lake Placid då det visade sig att kön till incheckningen i stället var kön till ett konvent för brandmän. Ett misstag som slutade med att Arne och hans medresenär utsågs till hedersbrandmän med tillgång till fribiljetter och gratis transport till och från de olika tävlingarna.

Idrottsintresset i kombination med ett samlarintresse resulterade också i att föremål som hockeylegenden Tretjaks målvaktströja hamnade i en garderob i Ånge tillsammans med åtskilliga andra föremål, många skänkta till Riksidrottsförbundet i Stockholm.

Samlarintresset följde också med in i pensionsåren, där han på senare år bland annat stolt visade upp en brevväxling han haft med Sveriges första man i rymden, Christer Fuglesang.

En annan stor händelse ägde rum 1963 då han träffade sin blivande hustru Lilly, en livskamrat som han äktade ett år senare och som fanns vid hans sida under 50 lyckliga år. När hon lämnade jordelivet så fick sonfamiljens hund Greta ärva hans kärlek fram till den dag då han stilla somnade in i sitt hem med sonen Örjan och sonhustrun Berit vid sin sida.

Örjan och Berit

Mer läsning

Annons