Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Bengt Eriksson

/

En av svensk skidsports stora profiler Bengt Eriksson har gått ur tiden i en ålder av 83 år. Han sörjes närmast av sonen Morgan med familj i Delsbo, där också Bengt bodde i många år fram till sin död.

Annons

Bengt kom från Malung i Dalarna och visade tidigt prov på goda talanger i främst backhoppning och längdåkning. Då nordisk kombination blev jämte backhoppningen hans paradgrenar.

1955 flyttade Bengt till Örnsköldsvik och Friska Viljor, vilken klubb han kom att representera i tolv år. Han blev "Silver Bengt" med svenska folket. när han mycket överraskande erövrade silvermedaljen i nordisk kombination vid de olympiska spelen i Cortina i Italien 1956. Sedan följde flera år med internationella framgångar i spår och backe. Han var vid flera tillfällen den bäste kombinerade hopparen i Holmenkollen och för dessa bedrifter fick han ett antal gånger emottaga "Damernas pokal". Bengt vann många svenska mästerskap för Friska Viljor i både backhoppning och nordisk kombination under de år han var bosatt i Örnsköldsvik. Han var också en skicklig fotbollsspelare och medverkade med den äran som forward ett antal säsonger i Friska Viljors duktiga division två-lag som svårfångad forward.

Efter den aktiva tiden var han i många år ledare för Svenska skidförbundet och rikstränare för landslagets hoppare. I ett flertal år var den gode Bengt lärare för backhoppningsgymnasiet i Falun.

Fram till hög ålder bevistade han skidtävlingar både på hemmaplan och utomlands. Vart han än kom så var han en mycket populär gäst och hade goda vänner i hela skidvärlden.

Bengt var en prestigelös person och sade aldrig ett ont ord om någon människa. Han var ett stort föredöme för en generation av svenska skidungdomar, som med lyhört intresse lyssnade till hans goda råd. I dessa dagar går våra innerliga tankar till sonen Morgan med familj, som mist en kär och avhållen anförvant. Vi sörjer en fantastisk idrottsman, storstilad kamrat och en människa med idel positiva förtecken.

För Friska Viljor Sten Grundberg

Mer läsning

Annons