Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Bert Lehmann

/

Bert Lehmann, New York, har avlidit i en ålder av 98 år.

Annons

Bert Lehmann gick varje vecka och läste tidningar på Svenska kyrkan i New York. Där träffades vi 2005 när jag vikarierade som församlingens kyrkoherde. Hela sitt liv var Bert Lehmann ortodox jude och höll strikt på de dagliga bibelläsningarna och bönerna. Det kombinerade han med en självklar öppenhet. När jag avskedspredikade från New York avslutade han mässan med att läsa välsignelsen på hebreiska.

Vi brevväxlade genom åren och varje söndagskväll brukade han ringa till mig. Han berättade om sin far som evakuerade en ortodox synagoga i Hamburg, den enda som klarade sig från nazisterna, och som numera finns på Riddargatan i Stockholm. Det var även fadern som såg till att familjen lämnade Tyskland 1933 och Sverige 1939. Därefter har Bert varit bosatt i New York. Vid slutet av 1930-talet arbetade Bert i de kibbutzer som fanns dels i danska Århus, dels i Bromma socken norr om Stockholms stad. I Bromma arbetade judiska unga män som bonddrängar för att få lantbrukserfarenhet. De bodde i ett hus där judiska unga kvinnor skötte hushållet. Jag frågade Bert om han inte mötte antisemitism på svenska landsbygden på 1930-talet. Han svarade:

– Bönderna gillade skarpt sina judiska drängar. Vi kunde ju köra in hö på söndagarna.

Egentligen hade Bert velat bli konstnär och han gick på Otte Skölds målarskola i Stockholm. Djupt gripande är hans målade dokumentation från fattiga judiska byar i Polen alldeles före nazisternas invasion. I stället för konstnär blev Bert Lehmann affärsman. Under sina yrkesverksamma år var han många gånger i Härnösand eftersom han var återförsäljare i USA av Rune Höglunds tejp. Han talade alltid väl om Härnösand. Konstskapandet fortsatte och det sista blev en serie oljemålningar inspirerade av hieroglyfer.

Kort innan han dog ringde Bert Lehmann och tackade för den almanacka han fått med svenska naturbilder. Han kallade mig Jetro, prästen som trots att han inte var jude blev upptagen i det judiska folket som Moses svärfar. I det sista samtalet tog Bert löfte av mig att jag skulle komma och uppvakta honom på hundraårsdagen, den 10 januari 2016. Det kommer inte att bli så.

Mikael Mogren, stiftsadjunkt, Västerås stift

Mer läsning

Annons