Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Edith Unander

Edith "Kickan" Unander, Västanå, Liden, har stilla insomnat efter en tids sjukdom. Hon blev 84 år.

Annons

Kickan var född i Porjus som "vattenrallarjänta". Det blev många flyttar under åren, Sillre, Östergötland, Stadsforsen, Torpshammar, Näsåker och Hölleforsen var några orter som pappan jobbade på och familjen fick flytta med. Kickan var nummer tre i syskonskaran av fyra barn. Hennes mamma gick bort när Kickan bara var sex år. Men morfar tog hand om sin familj med hjälp av hushållerskor. Vid 15 års ålder fick Kickan en halvsyster.

Vid ett jobb på matserveringen i Hölleforsen träffade mamma vår pappa Gunnar. De gifte sig 1949 och fick tre barn, Ronnie, Lillian och Susanne. De bosatte sig i Västanå och var hemorten trogen.

Senare i livet blev det fårskötsel med allt vad det innebar med lamningar på våren och "slåttanna" på somrarna med höhässjning, då var det på mammas lott att laga mat och kaffe hela dagarna.

Mamma satte skogsplant åt SCA i många somrar, ett jobb hon trivdes med och hon provade även på att röja, efter genomförd kurs.

Körkortet tog hon i Hammarstrand vid 37 års ålder, inget var omöjligt.

På fritiden blev det många resor, ibland med Gunnar och ofta med sin bästa väninna Anna (de älskade båda att simma). Bussresor och charter inom Europa gav dem många trevliga minnen. Mamma, Anna och mammas systerdotter Yvonne åkte till Australien och hälsade på mammas brorsdotter Linda med familj 1991, och vid 69 års ålder gjorde mamma den sista långresan med Anna till Amerika där de besökte bland annat New York, Washington och San Francisco.

Mamma var duktig på handarbeten, stickade till barn och barnbarn, sydde hardanger och näversöm och provade också på japanskt broderi, vi barn fick välja var sitt motiv till en fin tavla. Vävde trasmattor och gjorde egna mönster provade hon också på, inget var för svårt för mamma.

Mamma var även aktiv i föreningslivet, medlem i många år i Sillre M.O Hem och Samhälle och i Västanå-Korsåmons bygdegårdsförening så länge hon orkade.

Kickan lämnar efter sig ett stort tomrum, speciellt för pappa efter 65 års äktenskap, men även för oss tre barn med respektive och de sex barnbarnen och de fem barnbarnsbarnen.

Döttrarna Lillian och Susanne

Mer läsning

Annons