Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Göte Eriksson

Göte Eriksson, Tynderö, har avlidit i en ålder av 80 år.

Annons

Göte var en känd och populär profil på Tynderö och Åstön. Han var den som hade sin hand med i det mesta som skulle fixas och iordningställas. Inte mycket var honom främmande och inga projekt för stora när det handlade om den hembygd som han värnade om i hela sitt vuxna liv.

Göte Eriksson kom tidigt till Tynderö och träffade fiskaredottern Anita Bergsten. De kom att leva tillsammans ett långt och lyckligt liv, först i Sörberge under 40 år då Göte arbetade på Vivstavarv och Anita på skolbespisningen i Böle. Så fort tillfälle gavs åkte paret ut till Anitas vackra föräldrahem vid Tynderösundet. På 1990-talet flyttade Göte och Anita Eriksson ut till Tynderö för gott.

Bland näten på gistvallen, i sjöboden och på sjön trivdes Göte. Fiskebåten Skandy var ett skötebarn som han gärna berättade om sedan yrkesfisket på Tynderö gått ner i varv.

Göte Eriksson var den sortens person som nog trivdes överallt bland människor. Det var ett nöje att höra honom berätta också om flydda tider och episoder på fabrikerna i Fagervik och Vivstavarv.

För några år sedan utsågs Göte Eriksson till Årets fena på Tynderö. Det är en titel som tillfaller någon som gjort något extra för bygdens välbefinnande. Göte var den som mest av alla förtjänade hederstiteln.

Med sitt glada och vänliga leende dök han upp överallt där något behövde ordnas. Han hade en säregen hand med trä. Mycket som han tillverkade på plats eller i sin fina verkstad hemma på gården finns idag att se lite överallt på Tynderö och Åstön. Det handlar om inredningsdetaljer i det gamla fiskarkapellet på Skeppshamn, Skeppsstugan och dess skylt eller den långa och fina bryggan vid Färja inne i sundet.

Göte var en ovärderlig tillgång för museinämnd, kapellag och hembygdsförening. Med sitt trygga kunnande och sin säkra hand blev han en informell ledare i föreningslivets praktiska vardagsarbete. Han var en person med den sköna och medfödda förmågan att samtidigt vara mild och lågmäld, stark och målmedveten.

Vi som arbetar med Tynderös och Åstöns kulturarv sörjer och saknar vår bäste kamrat och våra tankar finns hos hans kära Anita.

För Åstö fiskarmuseinämnd

Sven Jansson

Mer läsning

Annons