Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Mary Karlsson

/

Mary Karlsson, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast sörjande är sonen Sture Karlsson, Falun, med familj och dottern Gudrun Edh, Skäret, med familj.

Annons

Mary Karlsson föddes 1927 i Boliden som den tredje av fyra döttrar åt Nanny och Mauritz Isaksson. Boliden var under Marys uppväxt ett spirande brukssamhälle med guldgruvan som centrum. Mary var under sin uppväxt mycket aktiv i IOGT med aktiviteter som teater och friluftsarrangemang.

I Boliden väcktes Marys intresse för litteratur, poesi och teater som kom att följa henne under hela hennes liv. När Mary var 20 år och arbetade på kontor i Luleå träffade hon Bertil från södra Sverige som hade fått arbete på Vattenfall i Norrbotten. Något år senare gifte de sig och flyttade till Göteborg där Bertil studerade på Chalmers till civilingenjör. Under den tiden hann Mary med ett år på Wendelsbergs folkhögskola, en tid som hon ofta berättade om för oss barn.

1954 flyttade Bertil och Mary till Näsåker i Ångermanland och tvillingarna Sture och Gudrun föddes 1955. Marys kärlek till och stolthet över sina två barn var något som präglade oss under hela vår uppväxt upp till vuxen ålder. 1958 flyttade familjen till Sundsvall där Mary bodde resten av sitt liv, mestadels i villan i Sidsjö, som hon och Bertil byggde och trivdes i under alla de över 40 år de bodde där.

När vi tvillingar blev tonåringar så började Mary arbeta, först som sekreterare på skolor och senare inom sjukvården. Hon fick till slut studera till läkarsekreterare på högskolan, något som var en dröm som gick i uppfyllelse för henne, då hon i sin ungdom inte fick möjlighet att gå klart realskolan i Boliden. Mary slutade sin yrkesverksamma bana som sekreterare åt primärvårdschefen på landstinget 1992, då hon gick i pension.

Mary var mycket engagerad i föreningsliv och kultur. Hon var under många år engagerad i Litterära sällskapet som sekreterare och deltog på äldre dagar i många år i en litteraturcirkel samt även Kvinnor för mission. Hon uppmuntrade ständigt oss barn att läsa intressanta böcker. Friluftsliv och resor har under hela livet intresserat Mary och otaliga var de exkursioner med Naturskyddsföreningen som hon deltog i och de resor som hon och Bertil gjorde runt om i Norden och Europa, bland annat med Föreningen Norden.

Lugnt och stilla har nu Mary somnat in, ett rikt liv är nu till ända, minnet av en glad, omtänksam och vetgirig mor och mormor, farmor, en trofast vän, kamrat och humanist finns kvar hos oss alla som kände Mary.

Barnen Sture och Gudrun

Mer läsning

Annons