Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Mirjam Runebjörk

/

Mirjam Runebjörk, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 95 år. Närmast sörjande är barnen Carl-Gunnar, Anna-Karin och Anders, tolv barnbarn, fem barnbarnsbarn och brodern Elof i Vasa.

Annons

Den 30 juni slutade en färgstark kvinna, Mirjam Runebjörk, sina dagar. I annonsen stod att Mirjam lämnat oss ”mitt i steget”, vilket stämde eftersom hon dog i armarna på sin sonhustru i sitt kök i Sundsvall när hjärtat inte orkade längre efter långvariga krämpor. Detta efter att i sitt snart 95-åriga liv hela tiden legat steget före oss yngre, full av energi och arbetslust och alltid ivrig få veta allt inom sin stora familj och världen utanför krämporna till trots. Ingen kunde begripa hur hon kunde baka med sina förvridna, söndervärkta händer. Mirjam, som föddes i ett Kvevlax, utanför Vasa, Finland den 21 september 1919 med tolv syskon som tidigt blev faderslösa och därför fick lära sig hålla ihop syskonskaran lyckades med sin envishet bli den ende bland syskonen, som familjen kunde kosta på studentexamen i Vasa.

1939 träffade hon sin blivande man Carl från Småland, under pågående krig i Finland, när han som blivande baptistpastor var på utbytesbesök i Vasa. Det gifte sig 1942 i Vasa, flyttade till Sverige där de fick fyra barn. 1955 blev en tragedi för Mirjam och familjen när äldsta dottern Gun-Marie drunknade i Selångersjön. Hon tvingades även då vara stark för att hålla ihop familjen.

De år hon levde som fru till en baptistpastor sade hon var de meningsfullaste åren trots det oavlönade heltidsarbete hon förväntades utföra som pastorshustru med alla de plikter som följde. Att kvinnor förr trots utbildning inte blev yrkessamma var det vanliga: de förväntades ta hand om man och barn.

För att kompensera sig för bristen på yrkesroll gjorde hon mycket. Mer än 50 år fyllda tog hon körkort. När Sundsvall fick möjlighet att ge kurser i engelska på universitetsnivå, var hon den första och äldsta eleven på 60-talet som tenterade av ett akademiskt betyg i engelska (i dag 30 poäng) i Sundsvall. Mirjam hade även kortare lärarvikariat på 70-talet. Ett antal år var hon ordförande i Elimkyrkans kvinnoförening i Sundsvall och medlem i styrelsen för Baptistsamfundets kvinnoförbund.

Hos Folkuniversitet blev hennes kurs i engelska omskriven som den grupp, som deltagit flest år i följd hos dem. Samma blev det med den litteraturkurs hon senare deltog i.

Mirjam lämnade oss efter att två dagar tidigare varit med och även talat på sin sondotters bröllop i Stockholms skärgård.

Tomrummet efter Mirjam är stort men hennes styrka inspirerar oss att gå vidare.

Mer läsning

Annons