Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Susan Lee Holmberg

Fil.dr. Susan Lee Holmberg, Sundsvall, avled på Sundsvalls sjukhus den 10 juli till följd av en aggressiv och obotlig cancer som hon diagnostiserats med endast en månad innan. Hon blev 56 år.
Susan lämnar efter sig sin mor och far; Lennart och Lee Holmberg samt övrig släkt och massor av vänner från jordens alla hörn.

Annons

Susan föddes den 11 december 1957 i Carmel, California som enda dotter till Lennart G och Lee Ohlbaum Holmberg. Då hennes far var marinofficer kom familjen att bo på många olika orter runtom i USA under Susans uppväxttid. Den största delen av hennes ungdomsår tillbringade hon dock i Newport, Rhode Island och i Mc Lean, Virginia. Susan älskade skolan och det var under skoltiden på St. Michael i Newport som en livslång kärlek till teoretiska studier uppstod.

Efter att Susan 1975 gått ut gymnasiet reste familjen till Sverige för att träffa hennes fars svenska släktingar. Det var där och då som Susan för första gången kom i kontakt med det svenska landskapet, språket, kulturen och människorna här och vid första ögonblicket uppstod en livslång kärlek. Därför blev valet lätt att utöver de ordinarie ämnena välja svenska som tillval under universitetsstudierna i Virginia. Varje sommar reste hon tillbaka till Sverige och läste intensivkurser i svenska, både vid Göteborgs och vid Lunds universitet.

När universitetsstudierna var till ända lämnade hon USA för två år vid Göteborgs universitet där hon blev erbjuden en doktorandtjänst. Susan tackade nej och valde istället att återvända hem till John Hopkins universitet för "Advanced international studies". Även om Susan då talade flytande svenska räckte inte detta för att få fortsätta vid Hopkins utan hon var tvungen att också välja ett världsspråk. Valet för Susan blev tyska, hon fick ett språkstipendium i Tyskland 1982.

När hon ett år senare fick sin kandidatexamen i statsvetenskap erhöll hon också ett Fulbright stipendium (Amerikanska UD som delar ut detta högst åtråvärda stipendium) för fortsatta studier i statsvetenskap – i Stockholm. Det var under tiden i Stockholm hon gifte sig med sin studiekamrat, Daniel Matthews. Paret skiljdes några år senare.

I och med skilsmässan vände Susan tillbaka till USA och tog arbete vid handelskammaren i Washington D.C. Dock var kärleken till fortsatta studier stark och efter endast något år i tjänsten ansökte Susan om ett stipendium vid MIT (Massachusetts Institute of Technology). Efter att hon där mottagit sin Master i statsvetenskap fortsatte hon vetgirigt mot en doktorsexamen vid Washington State University. Som nyexaminerad fil.dr. blev hon erbjuden möjligheten att undervisa i Sverige; hon fick en doktorandtjänst i Halmstad och senare i Sundsvall på Mittuniversitetet.

Susan älskade Sverige och svenskarna. I tolv år levde och arbetade Susan i Sundsvall, hon blev svensk medborgare 2008 (hon hade även kvar sitt amerikanska medborgarskap). Förutom att besöka sin familj och sina vänner 1-2 ggr per år i USA, reste Susan flitigt runtom till olika platser i världen – ofta kombinerade hon sina resor med kortare undervisningsperioder vid olika universitet.

Vännen Ulrika Åberg (som översatt texten från amerikansk förlaga)

Mer läsning

Annons