Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Tage Wallin

Den 14 december avled Tage Wallin, 92 år gammal. Närmast anhöriga är systern Elsa, svågrar, syskonbarn, syskonbarnbarn samt vännerna Inga-Lill och Tor.

Annons

Tage föddes i Åsvallen, Gnarp, av Emma och Natan Wallin, som nummer ett i syskonskaran på fyra.

När familjen flyttade till Ånge 1936 stannade då 14-årige Tage kvar i Gnarp och arbetade som bonddräng. Ett hårt jobb, som han trivdes med, enligt egen utsago.

Efter några år flyttade även Tage till Ånge. Där träffade han Svea Simonson och de gifte sig 1948 och köpte en mindre jordbruksfastighet i Parteboda. Tage var en sann mångsysslare, driftig och händig. Han hade anställningar som bland annat virkesmätare (”tummare”) och sågverksarbetare. I egen regi drev han under kortare eller längre perioder silversmedja, chinchillauppfödning och jordgubbsodling samt var fårbonde till långt efter sin pensionering. Att slakta en gris eller några får var Tage inte heller främmande för.

Tage var också under en period engagerad i etableringen av Messlingens fritidsområde i Härjedalen, där han och Svea byggde ett fritidshus. Sin lilla fritid ägnade han annars gärna åt hantverk som silversmide och skinnarbeten samt bridgespel.

Svea gick bort 2003 och några år senare flyttade Tage till Spångbrogården i Ånge. Där fick han kärleksfull omvårdnad och trivdes utmärkt. Ofta sa han ”tänk om alla hade det lika bra som jag”. Med åren fick Tage allt större problem med benen, som inte ville lyda honom, och han blev rullstolsburen och de sista åren sängliggande. Men minnet bevarade han skarpt ända till slutet.

Svea och Tage fick inga egna barn, men som liten flicka kom Inga-Lill till deras hem och blev som ”en dotter i huset” med Tages egna ord och en kär vän under hela livet. Sista åren fick han god hjälp med praktiska bestyr av systerdottern Katrin. En annan systerdotter, Marie, förgyllde många jular och påskar med god mat och dryck.

Vi minns Tage från hans aktiva tid som en person med många järn i elden och alltid positiv till att pröva på nya saker. På ålderns höst var han en godmodig och fördragsam person, som sa att han hade det ”bara bra”. För mig var han också en kärleksfull bror.

Elsa Hägglund (f. Wallin)

Mer läsning

Annons