Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Torsten Edholmer

Inredningsarkitekten S I R Torsten Edholmer, Sundsvall, har avlidit i en ålder av endast 77 år.

Annons

Torsten växte upp i Växjö där hans far var verksam som officer i armén. Familjen flyttade inom Sverige med pappas tjänstgöringsort och det blev flera nya miljöer under barndomen. Torsten visade redan som mycket ung att han hade stor talang för ritning och målning. Efter läroverk och folkhögskola i Växjö praktiserade Torsten en tid på Kronobergs läns hemslöjd och genomgick Carl Malmstens välkända skola i möbeldesign.

I mitten av femtiotalet studerade Torsten vid Konstfacks aftonskola för inredning och design, samtidigt som han under dagtid arbetade på NK Interiör. Studierna fortsatte sedan med Konstfacks grundutbildning för inredningsarkitekter och han utexaminerades 1965 som inredningsarkitekt.

Under åren 1965-1968 arbetade Torsten på Sven Kai Larsens Arkitektkontor i Stockholm. Han flyttade 1968 till Sundsvall där Thurfjells Arkitektkontor lockade med anställning. Från slutet av 1980-talet startade Torsten egen arkitektfirma som han drev i cirka 20 år.

När Torsten kom till Sundsvall fick han mycket snabbt en stor vänkrets. Han valdes snabbt in som medlem i Sundsvalls Golfklubb vilket inte var så enkelt på den tiden. Torsten engagerade sig i Frimurarorden där han med tiden innehade högsta graden, han var medlem i Round Table och Rotary och på senare år i Odd Fellow logen nr 11.

Torsten var en mycket skicklig yrkesman med en noggrannhet som man ibland kunde finna överdriven. Det visade sig dock alltid att hans suveräna smak och känsla för lokaler, inredning och färgsättning blev bra. Uppdragen från kommuner, myndigheter och företag var ofta stora och omfattande och det finns åtskilliga miljöer som vi som bor i Sundsvall dagligen använder och känner igen Torstens yrkesskicklighet. Trivsamma, lugna miljöer.

Resor, konst och musik hörde till Torstens stora intressen. Resorna blev många under åren och han var en mycket flitig konsertbesökare.

Med sin personlighet, lågmälda stil och stora hänsynsfullhet till allt och alla passade Torsten in i alla sammanhang och överallt.

Alla vi som var hans vänner saknar Torsten och kommer alltid att göra det. Att inte längre få träffa Torsten och komma hem till Torstens varma och vackra hem är svårt att ta till sig.

Alla Torstens vänner genom Sture Henningsohn

Mer läsning

Annons