Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica Zetterlund — "nattklubbsdrottning doftande av logar"

Ord som mångsidighet och bredd känns otillräckliga för att beskriva den artist som föddes som Eva Monica Nilsson i Hagfors.

Annons
Man kan låta Arne Domnérus, svensk jazz störste orkesterledare genom tiderna, säga det:
 Kan man plocka fram en tjej som kan spela byhora i Vilhelm Mobergs Utvandrarna, piga i Söderkåkar och åka till Staterna och sjunga med Bill Evans, ja då måste man jobba.
Fram till den 12 maj 2005 behövde man inte jobba. Så länge fanns Monica Zetterlund. Och medan både hon och Tage Danielsson levde, fångade också han hennes spännvidd mellan det ursvenska och den svarta jazzen. Men på vers:
\"En nattklubbsdrottning doftande av logar
ett lingonris som satts i cocktailglas
en blond negress från Värmlands huldreskogar.\"
Och i och kring skogarna spelade pappa Bengt Nilssons orkester med mamma Greta Nilsson på bas. Från början av 1950-talet fanns också dottern Monica med på scenen. Sedan gick det snabbt uppåt och 1957 var det slutjobbat på Televerket i Hagfors. Därefter blev det Köpenhamn, Nalen i Stockholm och på 1960-talet USA. I New York spelade Monica Zetterlund 1964 in den skiva som hon själv värderade som sin bästa, Waltz for Debby, med pianisten Bill Evans.
Då hade hon redan avverkat en del av sin revykarriär och inlett samarbetet med Hasse och Tage genom Gröna Hund 1962. De återkom 1976 i Svea Hund. Filmskådespelerskan Monica Zetterlund minns svenskarna bäst genom klassikerna Utvandrarna, Nybyggarna, Att angöra en brygga och Äppelkriget. Mer glömd är hennes filmdebut 1963 i Jörn Donners första film, Vittnesbörd om henne.
Monica Zetterlunds största succé kom 1962 med Sakta vi gå genom stan med Beppe Wolgers svenska text. Samma år kom hon tvåa i den svenska melodifestivalen med Owe Thörnqvists När min vän och året därpå vann hon tävlingen.
Själv sade hon om sin bredd så här i en intervju med TT 1995:
 När man tänker efter har jag halkat på många bananskal. Det ena har gett det andra, det har aldrig varit så att jag strävat efter något. Det har bara gått slag i slag och sedan har jag varit fräck och sagt att \"det går nog\".
Monica Zetterlund blev 67 år.

Mer läsning

Annons