Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot nya mål efter 38 år som åklagare

/
  • Chefsåklagare Bertil Månsson tackar för sig. Efter 38 år som åklagare är det dags för pension och ett nytt liv väntar.
  • Bertil Månsson tror att gränsen är nådd när det gäller arbetsbelastningen inom vissa yrkesgrupper.

Efter 38 år som åklagare har Bertil Månsson väckt åtal för sista gången.
Han ser ett rättsväsende som har stora utmaningar framför sig.
– Det gäller att inte vika undan för den organiserade brottsligheten, säger han.

Annons

Att människor känner trygghet är viktigt. Rädsla kan vara farligt och för att komma till rätta med de kriminella organisationerna måste polisens underrättelseverksamhet matcha det operativa arbetet.

– Just nu kantrar det mycket mot eko- och narkotikabrotten, men det handlar även om våldsbrott, säger chefsåklagaren.

Han oroar sig också för ett växande utanförskap.

– Ur det kan grupper bildas som börjar ägna sig åt kriminalitet. Vi måste bli bra på integration, säger han.

Bertil Månsson växte upp på en gård utanför Kristianstad. Föräldrarna var lantbrukare men såg ett samhälle i förändring.

– Redan från tidig ålder ville mamma att vi skulle läsa. Jag hade funderingar på socialhögskolan men juridiken verkade också intressant.

Inledningsvis ville Bertil Månsson bli domare men när det utlystes en tjänst vid åklagarmyndigheten i Östersund begav han sig norrut. Därefter väntande en tjänst som statsåklagare i Härnösand och där har de båda barnen vuxit upp. 1996 drogs regionkontoret in i Härnösand och Sundsvall väntade.

Trots alla möten med tungt kriminella har han själv aldrig blivit hotad.

– Går man tillbaka 20 år i tiden skedde sådant sällan men nu är det desto vanligare. Fram till januari 2013 hade jag rollen som vice chefsåklagare och då ingick även säkerhetsansvaret, då hade vi säkert fem fall av hot varje år.

Bertil Månsson ser positivt på att allt fler kvinnor börjar jobba som åklagare.

– Men det är vanligare att de utsätts för hot. Det är en tråkig utveckling, säger han.

Med en saklig och korrekt framtoning och iklädd välstruken skjorta och slips har Bertil Månsson lett många stora mål. På senare år var trippelmordet i Härnösand 2010 ett av de mest uppmärksammade.

– Jag har aldrig haft problem med att koppla bort tankarna på jobbet under fritiden även om arbetsbelastningen periodvis har varit väldigt hög. Som åklagare har man ju icke reglerad arbetstid, förklarar han.

Främst väntar nu en del renoveringsarbeten av två ärvda fastigheter. Kroppsarbete passar den vältränade pensionären. Han har varit en flitig gäst i polisens gym under luncherna, båda barnen har tävlat i skidåkning och under en stor del av fritiden hade han i många år längdskidor eller löparskor på fötterna.

– Nu går jag in i en helt ny fas. Vi har sålt huset i Härnösand och flyttar tillbaka till Skåne efter sommaren. Barnen är utflyttade sedan länge och jag vill ägna mig åt andra saker.

Mer läsning

Annons