Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheterna vägrar dödförklara identifierat tsunamioffer

Annons
Trots att den 59-åriga kvinnan är identifierad och begravd vid två tillfällen vägrar svenska myndigheter utfärda dödsattesten. Anledningen är att kvinnans andranamn stavades fel på den dödsattest som utfärdades av ID-kommissionen i Sri Lanka.
 Vi är inte nöjda med dödsbeviset, säger Vilhelm Andersson, chef för Skatteverkets rättsavdelning, till Södermanlands Nyheter.
Den 59-åriga försvann i samband med att tsunamin ödelade stora delar av Sri Lankas östkust på annandag jul förra året. Hennes dotter har sedan hon fick dödsbeskedet av ambassaden i Colombo kämpat för att få sin mamma dödförklarad även i Sverige.
Men Skatteverket i Sverige vägrar, trots att det fick en dödsattest från utrikesdepartementet den 17 mars i år. Anledningen är att verket inte får dödförklara människor som har hittats, utan enbart de som antas ha omkommit, det vill säga där det inte finns någon kropp.
I andra fall måste de ha en korrekt dödsattest från Rikskriminalen. I det aktuella fallet måste alltså Rikskriminalen skicka tillbaka pappren till ID-kommissionen i Sri Lanka, som får rätta till felstavningen.
Först när den rättstavade dödförklaringen på nytt kommer till Skatteverket via Rikskriminalen kan den 59-åriga kvinnan dödförklaras även i Sverige.

Mer läsning

Annons