Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nelson Mandela får barnens pris

Annons
En världsomspännande jury av 2,4 miljoner skolbarn har röstat fram Nelson Mandela och hans fru Graca Machel som mottagare av årets Jordens kompisars pris. Mammorna på S:t Rita i Kenya får det andra huvudpriset, Jordens barns pris.
Den förre ANC-ledaren och presidenten i Sydafrika Nelson Mandela får priset för sin mångåriga kamp för frihet och lika rättigheter för de sydafrikanska barnen och för sitt stöd till utsatta barn. Graca Machel får priset för sina insatser för flickors rätt att gå i skolan.
Mottagaren av Jordens barns pris bestäms av unga representanter från 15 länder, barn som levt ett utsatt liv som till exempel gatubarn, barnsoldat eller bordellslav. De utsåg 20 kenyanska bykvinnor som med små medel hjälper barn vars föräldrar dött i aids.
"I våra byar är behoven enorma. Föräldrar dör varje dag och deras barn blir ensamma kvar. Det här priset hjälper oss att nå barn vi inte hade en chans att hjälpa tidigare", säger Bernadette Otieno för Mammorna på S:t Rita.
Barnens hederspris gick i år till bolivianskan Ana Maria Maranon de Bohorquez som arbetar för gatubarnen i Cochabamba.
Priserna, The world's children's prize for the rights of the child (WCPRC), delas ut sedan barn i totalt 73 länder, bland annat Sverige, fått ge sina synpunkter. WCPRC har instiftats av den svenska organisationen Barnens Värld som stöds av en rad frivilligorganisationer.
Prissumman är på totalt 100 000 dollar och delades ut av prinsessan Christina den 15 april på Gripsholms slott i Mariefred. Den ordinarie prisutdelaren, drottning Silvia, bevistar i år furst Rainiers begravning i Monaco just den dagen.
Priset delades första gången ut 2000 och gick då postumt till den mördade pakistanske barnslaven och aktivisten mot barnarbete Iqbal Masih.

Mer läsning

Annons