Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedagogen som tog miste på geografin

Gunnar Åsard fyller 70 år i dag. En pigg och glad pedagog som avslutade yrkeskarriären som rektor på Vallens skola i Kovland.

Annons
_________________
ST GRATULERAR

Med vikariat som lärare klarade han sig utan studiebidrag och tog 1964 fil mag-examina i svenska och historia vid dåvarande Stockholms högskola.
Men kunskaperna i geografi var inte så goda när den nybakade läraren bildat familj och ville ut i landet och pröva vingarna.
Jag sökte och fick en tjänst som adjunkt i Strömsund i Jämtland, men trodde att jag skulle få komma till Strömstad på västkusten.
Men han kom ju närmare födelsebygden. Som 16-åring hade Gunnar flyttat med föräldrarna från Härnösand till Stockholm.
Efter fyra år gick flyttlasset till Sundsvall. Karriären gick vidare, som fortbildningskonsulent i svenska vid länsskolnämnden i Västernorrland, lärare på högstadiet i Bergsåker skola och på Västermalms gymnasium, och den förste rektorn på Vallens låg- och mellanstadieskola i Kovland

Miljöskola
Det var ett jättelyft att få vara med när Vallens miljöskola byggdes, säger Gunnar Åsard.
I yrkesrollen som pedagog medverkade han i ett 20-tal läromedel i svenska och samhällsorienterande ämnen, och bland annat i lokalradions program Vi i femman.
Retorik, muntlig framställning, är både ett yrkes- och fritidsintresse. På Västermalms gymnasium startade han landets första kurs i "att tala till andra".
Fram till i fjol var Gunnar under sex år ordförande i Sundsvalls Jazzklubb. Med strategisk marknadsföring bidrog han till att antalet medlemmar ökade från 300 till över 1 600 landets största jazzklubb.

Farfar och morfa
Det största jag fått uppleva privat är naturligtvis födelserna av de tre barnbarnen, en enorm glädje och ett stort ansvar. Att kunna kalla sig farfar och morfar är de finaste titlar man kan få.
Det musikaliska intresset odlar Gunnar som tenor i Tonicakören. Kroppen håller han i trim med, som han själv säger, "ett besinningslöst tennisspelande med likasinnade pensionärer" och golf med handikapp 23.
Han är aktiv i logen W:6, och nu väntar engagemang hos Villaägarna.
Dessutom är han mediachef i Rectus Media som producerar magasin inom golf, ridsport och bröllopsbranschen.
Det är kul att fortfarande få jobba med sånt som jag gillar, kommunikation och marknadsföring.
Det är tur att jag fått vara frisk och kan hålla på med allt det roliga som finns runt omkring mig, säger Gunnar Åsard.
Födelsedagen firar jubilaren tillsammans med hustrun på utländsk ort.
Anders Ängebrink

Fakta: Gunnar Åsard
Aktuell: fyller 70 år i dag.
Bor: Radhus på Södermalm i Sundsvall.
Familj: Hustrun Kersti, lärare. Två barn, tre barnbarn.
Intressen: Musik, idrott, kommunikation, marknadsföring.Mer läsning

Annons