Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Moog, den moderna syntens skapare, är död

Annons
Säg Bob Moog och hela den moderna musikvärlden, rappare så väl som Bach-entusiaster, spetsar öronen. Nu är mannen som byggde den första serietillverkade synten död. Han blev 71 år gammal.
Robert Moog avled av en hjärntumör. Han fick diagnosen i april i år.
Moog var inte först med att bygga ett syntetiskt instrument, alltså ett instrument som inte använder strängar, rörblad, pipor eller andra klangbildande företeelser för att frambringa ljud. Men när han 2001 mottog Polarpriset tillsammans med en annan av den moderna musikens giganter, kompositören Karlheinz Stockhausen, kunde han blicka tillbaka på en lång rad succéer inom instrumentteknologin.
Påknäppt Bach
Hans första serietillverkade instrument slog ner som en bomb i musikvärlden 1968, även om Moogs grundkoncept var klart redan flera år tidigare. Skivan hette Switched on Bach och musikern Walter Carlos (sedermera Wendy Carlos) lät gamle Johan Sebastians toccator och fugor bokstavligen svischa ut ur folks högtalare.
Bach hade elektrifierats, men med värdighet och med ljud som ingen hade fört förut och det var Moog som konstruerade den telefonväxelliknande synten, stor som ett ordinärt linneskåp.
Aldrig omodern
I dag tar syntelektroniken betydligt mindre plats och Moogs analoga syntar har i stort avlösts av digitala efterföljare. Men Moog, som fortsatte att bygga syntar, blev aldrig omodern. Han kunde räkna sig som hedersdoktor vid en rad universitet och fick en mängder av utmärkelser, publicerade också lärda och läsvärda artiklar och böcker om den moderna musikelektroniken.
Företaget Moog, som han själv var med om att grunda, bygger fortfarande syntar i klassisk, analog form efter Moogs anvisningar. De betecknas av kännare som små mästerverk, med senaste elektronik, men byggda för hand.
Jan Winter

Mer läsning

Annons