Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronald Sundberg död

En gammal och välkänd IFK-profil saknades vid föreningen "Gamla Sundsvallskamraters" årsmöte i går kväll. Trotjänaren Ronald Sundberg avled hastigt i onsdags morse.

Annons
Han skulle fylla 74 år den 10 juni, mannen från Storjorden i Matfors som framför allt utmärkte sig för att vara en enormt skicklig idrottstränare och sjukgymnast.
Löparlegendaren Sven-Olov "Esso" Larsson säger sig ha Ronald Sundberg att tacka för mycket.
Ronald var en otrolig entusiast och pådrivare för mig och alla andra friidrottare i IFK Sundsvall på 1960-talet, säger "Esso".
Det var då som "Esso", Ove Karlsson, Ann-Marie Nenzell, "Sveka" Svensson, Hans Algotsson med flera stod på topp och hemförde stora triumfer på löpande band i friidrottssammanhang.
Allra bäst i den dåtida storklubben IFK Sundsvall var tvivelsutan "Esso" Larsson som svarade för den häpnadsväckande bedriften att avliva Gunder Häggs rekordnotering på 5000 meter med närmare tio sekunder.

Pelle Svenssons fystränare
Ronald var verkligen stolt och lycklig när han nominerades som landslagstränare, säger Kerstin Sundberg.
Och i egenskap av fystränare åt brottaren Pelle Svensson fick Ronald också sola sig i glansen flera gånger.
Om du är villig att underkasta dig min tuffa träning kommer du att bli världsmästare nästa år, påpekade Ronald för Pelle "Sving".
Pelle tog naturligtvis Ronald på orden och vann VM (1971).

Många järn i elde
Ursprungligen utbildade sig Ronald Sundberg till elektriker. Sedan jobbade han som fastighetsskötare på Hallström&Niisses innan han skolade om sig till sjukgymnast och öppnade egen praktik i Sundsvall.
Ronald Sundberg hade många järn i elden. Han var en flitig motionär och under senare år fungerade han bland annat som fritidsledare i en pensionärsförening i Matfors.
De var gifta i 49 år, Ronald och Kerstin. Hon säger sig ännu inte fatta att Ronald är borta:
Han somnade bara in så lugnt och stilla, helt utan förvarning, efter att alltid ha varit kärnfrisk och i fin form, förklarar Kerstin.
Förutom makan Kerstin sörjes Ronald Sundberg närmast av döttrarna Marie, 42, och Karin, 37.
Tony Pettersson

Mer läsning

Annons