Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi Bosse Östlin

/

Skådespelaren Bosse Östlin var vida omtyckt och hans bortgång har påverkat många runt om i landet.

Annons

Bosse Östlin var med redan då Glada Hudik-teatern startade år 1996 och var aktiv fram tills han drabbades av en hjärnblödning i april tidigare i år. Pär Johansson, ledare för Glada Hudik-teatern, träffade Bosse redan när Pär var 12 år gammal under en fotbollsmatch och fascinerades av honom. Efter det fortsatte deras vägar att korsas.

– Bosse växte upp på 50-talet under en tid då det var mindre accepterat att vara utvecklingsstörd, men han lyckades, det är en revansch, en seger, säger Pär Johansson.

Han berättar att Bosse var den som gav kramen ett ansikte.

– Han brukade säga om man ger någon en kram blir man på gladhumör. I vilken miljö Bosse än kom in i vände han människorna till det positiva, man brukar prata om klyschan om glädjespridare men Bosse var den genuina, ärliga och hjärtliga glädjespridaren.

Pär är överväldigad av de reaktioner de fått efter Bosses bortgång.

– Vi har fått en enorm återkoppling inte minst på sociala medier och via e-post. Han betydde så mycket för så många. Vi får mejl från barn som är fem år upp till personer som är åttio år och människor ifrån idrottsvärlden hör av sig. Han var så omtyckt. Det är en stor sorg.

Skådespelaren Per Morberg som spelade tillsammans med Bosse Östlin i filmen Hur många kramar finns det i världen publicerade under tisdagen en bild på honom och Bosse med texten "Hur många kramar finns det egentligen i världen? Idag går i alla fall alla mina till världens finaste Bosse".

Lena Koppel som regisserade långfilmerna Hur många lingon finns det i världen och hur många kramar finns det i världen, berättar för Aftonbladet att Bosses Östlins borgång kom som en chock då han var frisk och kry när hon senast träffat honom. Hon berättar vidare att det är jättesorligt då Bosse spred mycket glädje till människor i sin omgivning och med sina kramar bidrog till en bättre arbetsmiljö under filminspelningarna.

Glada Hudik-teatern gick ut med beskedet om Bosses bortgång på sin Facebooksida. Hälsningen från kollegorna på teatern löd: "Bosse, mannen med det största hjärtat av alla, som gjorde världen till en bättre plats att leva på. Vi vet att du redan nu börjat dela ut kramar och sprider din kärlek ovanför molnen. Vi ses i Nangijala!"

Inlägget har gillats av cirka 60 000 människor och kommenterats av över 15 000 personer. I kommentarerna hyllas Bosse som en fantastisk person som inspirerat och glatt många, inte minst med sina kramar.

Det har varit olika reaktioner hos kamraterna i Glada Hudik-teatern.

– Många är i sorg, man blir väldigt ledsen, det är en kär kamrat och kollega. Vi får bearbeta det tillsammans, vi ska ha en minnesstund tillsammans lite längre fram så att vi får prata om det. Han var en fantastisk person och jag tror fortfarande att han ska komma tillbaka men det börjar sjunka in, berättar Pär Johansson.

Han delar med sig av ett av sina favoritminnen av Bosse.

– När jag och Bosse åkte runt och föreläste på skolor tillsammans var han inte så värst intresserad av att föreläsa, han var mer intresserad av att spela bandy med eleverna på rasterna. När han sen började praktisera på badhuset tyckte han att det var tråkigt att städa så han tog med sig bandyklubban även dit och spelade ensam. Jag sa att det var väl ingen idé att spela med sig själv men då berättade Bosse att han släckte lampan och spelade i mörkret, genialiskt. Jag frågade om han vunnit några matcher, nä det blev bara oavgjort svarade han.

Mer läsning

Annons