Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeva träskidor gav första vinsten Hans Hallén 70 år

/

En av Medelpads mest framgångsrika idrottsmän fyller 70 år på tacksägelsedagen den 9 oktober. Hans Hallén föddes i Forsa för 70 år sedan.

Annons
Han gick sju år på Kyrkmons skola.
Med de sju skolåren har jag klarat mig bra här i livet, säger Hans Hallén.
Om vi börjar från början av en smått fantastisk idrottskarriär: Hallén var sju år, det var skidtävling bakom Kyrkmons skola. Med gamla skeva träskidor sopade han hem första priset med en överlägsen tid.
Jag var stolt som en tupp, första priset var ett par nya björkskidor. När jag kom till föräldrarna med de nya skidorna över axeln och förklarade hur jag hade vunnit min första tävling någonsin kände jag en stolthet som överglänser det mesta jag varit med om inom idrotten, säger Hans Hallén.
Det sägs att han ville ha skidorna med sig i sängen den kvällen. Men hans förståndiga mor förbjöd den överdriften.
Han var landslagsman inom tre discipliner; motocross, backhoppning och bob.
Jag har aldrig tyckt det varit tråkigt med träning, snarare tvärt om. Ju jäkligare desto bättre, för träningen har tagit bra på kroppen. Första tiden jag tävlade var det aldrig tal om någon försakelse av träning och slit, det var en kul hobby. Men det blev ju mer allvarligt ju fler framgångarna blev.
Hallén drev under många eget företag inom elbranschen. Det startade han 1971. Före det hade Hasse stått som svarvare.
Första jobbet var på Konsum femman som låg på Majorsgatan, som springschas. Det är backigt på Skönsmon och cykeln var tungtrampad, men benmusklerna stärktes. 150 kronor i månadslön. 30 kronor gick till skatt, 30 spänn kostade busskortet och mamma skulle ha 50 kronor. Efter alla avbränningar hade jag 40 kronor kvar, säger Hans Hallén och skrattar.
Lägenhet i Kvissleby centrum och sjöbod i Juniskär, där det krävs underhållsarbeten, håller fortfarande idrottsmannen i god form. Några pass i veckan med skivstången gör inte det hela sämre.
En av Medelpads främsta idrottsmän fyller 70 år och vi gratulerar.
Bo Kriström

Fakta Hans Hallén
Bor: i Kvissleby och Juniskär
Åker: porsche och motorcykel
Gör gärna: paddlar kanot
Aktuell: fyller 70 år i morgon

Mer läsning

Annons