Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsvårdsstyrelserna fyller 100 år

Annons
I år är det hundra år sedan Skogsvårdsstyrelserna* bildades för att stödja skogsägare i arbetet med att bruka och vårda skogen. Det finns i dag Skogsvårdsstyrelser över hela landet och dessa arbetar bland annat med avvägningen mellan produktions- och miljömålen enligt skogsvårdslagen, men också med att ge rådgivning till skogsbrukare och att informera skolor och allmänhet om skogen. Att skogen med dess möjligheter till upplevelser och försörjning är av central betydelse för människor har blivit extra tydligt nu efter stormens härjningar i södra Sverige.
Skogsvårdsstyrelserna arbetar i dag inte bara med att stödja skogsbruket, utan också med att göra skogen tillgänglig för alla. Skogen ska vara till även för dem som bara vill ta en promenad eller plocka bär och svamp och där har Skogsvårdsstyrelserna en viktig roll att fylla i framtiden, säger Göran Enander, generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Skogsvårdsstyrelsernas 100-årsjubileum kommer att uppmärksammas med bland annat Skogens Dag och Öppet hus-aktiviteter på de regionala skogsvårdsstyrelserna. Jubileet kommer också att uppmärksammas vid årets skogspolitiska konferens i Stockholm den 10 maj då statsminister Göran Persson medverkar för att tala på temat Människan och skogen.
Bildandet av Skogsvårdsstyrelserna skedde i samband med att Sveriges första skogsvårdslag beslutades 1903 och infördes 1905. Till följd av en snabb befolkningsexplosion och misshushållning med skogens resurser rådde kring förra sekelskiftet en akut brist på skog. Skogsvårdslagen och Skogsvårdsstyrelserna infördes för att säkra tillgången på skog för framtiden och sedan lagens tillkomst har virkesförrådet i våra skogar mer än fördubblats.
* Skogsvårdsstyrelsen på Gotland bildades 1908, Skogsvårdsstyrelserna i Norr- och Västerbotten 1924.Mer läsning

Annons