Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggt intryck ska lämna grönt avtryck

/

Sundsvallsbördiga Nina var trött på att gå omkring och känna sig ful bara för att hon ville följa sina etiska ideal. Alternativet var sämre: snyggt klädd och dåligt samvete.
Så hon gjorde något åt saken och öppnade butik för läckra veganskor.

Annons

Jag är inte vegan, hinner jag knappt uttrycka till sista stavelsen, innan Nina trosvisst fyller på med "ännu".

Den egna övertygelsen om att djur inte bör vara handelsvaror kom i tonåren. Fast först 2002 tog Nina mer konsekvent avstånd från föda och produkter som kan härledas till djur.

– Det var under vår bröllopsresa som min man föreslog att vi skulle ta steget. Valet har varit ett av mina roligaste. Man blir så intresserad och får lust att experimentera.

Tidigare arbetade Nina som översättare av facklitteratur från polska, engelska, norska och danska. Branschbytet kom i samband med finanskrisen.

– Jag var delägare i byrån och orderingången halverades, bara för att det satt några vita män i kostymer på andra sidan Atlanten och lekte med våra pengar. Då tappade jag lusten att fortsätta.

Idén till veganbutiken fanns i bakhuvudet, framverkad i verkliga livet. Nina saknade skoalternativ som samtidigt var lyxiga och miljö- och djurvänliga.

2010 slog hon upp portarna för sin internethandel. Senare öppnades även en verklig butik på Södermalm i huvudstaden.

Företaget heter Green Laces och saluför etiska skor och accessoarer. Allt material är ekologiskt, rättvisemärkt och hundra procent veganskt. Skorna är vanligtvis gjorda i konstläder som består av mikrofiber. Den egna kontrollen av vad som utlovas går hand i hand med tilliten.

– Jag jobbar med handplockade tillverkare och designers som delar mina värderingar, och den mesta tillverkningen sker inom EU som har tydliga regelverk, förklarar Nina.

Satsningen har hittills varit lyckad. Nina har inga anställda och omsätter 1,6 miljoner. Och nu intar hon större lokalyta och breddar kollektionen med ytterkläder.

– Min styrka är utbudet. Jag har en etisk sko för livets alla tillfällen, från högklackat för Nobelfesten till träningsskor.

Även om hon naturligtvis försöker ta ut lön från verksamheten så värjer hon sig mot ord som vinstmaximering.

– Allt jag gör sker med mycket hjärta. Då är man väldigt oskyddad men jag kan inte komma på något annat sätt att leva, säger Nina som gärna bjuder på några miljötips till den som vill komma i gång:

Var inte så präktig och allvarlig hela tiden. För den skull behöver du ju inte lämna huvudet hemma – fundera istället varje gång du ska köpa något på följande:

Fråga dig vem som har tillverkat varan och varifrån den har transporterats. Om det inte går att ta reda är det något skumt och du bör undvika att handla.

Har någon fått lida i onödan för att du ska kunna konsumera varan? Köp den helst inte om du misstänker att någon har fått sätta livet till. Typ en ko eller så.

Om du måste, så försök åtminstone att begränsa din konsumtion.

Handla inte nytt om du inte måste. Återbruk är årets sexigaste ord.

Att engagemanget ska komma inifrån är en viktig utgångspunkt. Därför försöker hon inte pracka på barnen sin övertygelse utan öppnar för samtal närhelst frågor dyker upp. Till exempel när familjen besöker en djurpark. Och efter lite tvekan berättar hon att femrummaren i Stockholmsförorten rymmer ett akvarium med två undervattensgrodor och tre fiskar.

– Jag är som enskild person en fis i rymden, men om man inte gör något alls för miljön bör man skämmas, menar Nina som fick samma frihet att forma sin identitet under den egna barndomstiden i Ljustadalen, Österro och Granlo.

Redan som 17-åring flyttade hon till Stockholm men kopplingarna till Medelpad finns kvar i form av en stuga i Sör-Vigge, söder om Stöde, dit familjen styr kosan framför allt på somrarna (det var för övrigt på Huberget som hon gifte sig 2002 med sin värmländske man).

Förstås har hon även stenkoll på det veganska utbudet i Sundsvall.

– Där handlar jag gärna på hälskostbutiken på Storgatan och Citygross.

Mer läsning

Annons