Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Hedman, historisk arkivarie har avlidit

Annons
Sören Hedman. Förre domstolsarkivarien Sören Hedman, Bräcke, har avlidit. Han skulle ha fyllt 69 år i slutet av mars månad.
Sören Hedman var i många år anställd vid Sundsvalls Tingsrätt. Dessförinnan hade han städat upp och ordnat arkiven vid alla landsfiskals- och domsagoarkiv i Jämtlands och Västernorrlands län.
Sören Hedman var minneskonstnär och miljonär. Beläst och bildad, sparsam och arbetsam, vilket gav honom både enorma kunskaper och en ordentlig slant på banken.
Han föddes i byn Smååkran, Bodsjö församling. Realexamen tog han i Bräcke och blev sedan latinstudent i Östersund, varefter han läste nordiska språk, latin och historia i Uppsala. Efter anställning vid länsarkivet i Östersund städslades han för den väldiga uppgiften att bringa ordning och reda i alla gamla papper hos landsfiskalerna. Detta efter polisväsendets förstatligande år 1965. Därefter var turen kommen till en en del kommunalkontor inför kommunsammanläggningen 1972. Efter det vidtog jättejobbet med de gamla domsagornas arkiv. Från 1974 fram till pensioneringen var han fast anställd i domstolsverket. Sedan domsagornas arkiv var städade och uppordnade blev han "allt i allo" i Sundsvalls Tingsrätt. Ett orakel som alltid var beredd att stå till tjänst med sitt breda kunnande.
Under alla de år han hade sin arbetsplats i Sundsvall var han fast boende i Bräcke och Smååkran, veckopendlande till övernattningslyan i Sundsvall. Dock besökte han varje månad sina forna arbetskamrater och tittade då också till sin kustnära bostad.
Gustaf Eriksson

Mer läsning

Annons