Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spaniens blivande drottning födde prinsessa

Den spanska prinsessan Letizia födde en flicka tidigt på måndagen, vilket aktualiserade debatten i landet om att tronföljden bör gälla lika för prinsar och prinsessor.

Annons
Halv tre på morgonen meddelade hovet att Letizia, hustru till kronprins Felipe de Borbon, fött ett flicka på Ruberkliniken i Madrid.
Barnet har fått namnet Leonor och befinner sig i den spanska tronföljden på andra plats efter sin far Felipe. Hon är kung Juan Carlos och drottning Sofias sjunde barnbarn.
En stor skara tv-folk, fotografer och rojalister stod i regnet utanför sjukhuset under födseln.
Leonor är Letizias första barn. Hon föddes 17 månader efter bröllopet mellan den nu 37-årige Felipe och Letizia, en glamorös tv-personlighet som nu är 33 år.
Den socialistiska regeringen i Spanien har föreslagit att manliga och kvinnliga medlemmar av kungafamiljen ska ha samma arvsrätt till tronen. Dagens regler gynnar pojkar. Det innebär att Leonor såvida hennes föräldrar senare får en pojke hamnar efter honom i tronföljden.
Men att ändra successionsordningen är en komplicerad affär som bland annat kräver beslut två gånger i parlamentet med val emellan.

Mer läsning

Annons