Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spionen Stig Wennerström död

Storspionen Stig Wennerström har avlidit, 99 år gammal.
Flygöversten Wennerström greps 1963 och dömdes året därefter till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning. Han benådades 1974.

Annons
Wennerström avled i förra veckan på ett äldreboende norr om Stockholm, skriver Aftonbladet.
Stig Wennerström, känd som Örnen hos den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, anhölls midsommaren 1963 misstänkt för grovt spioneri för Sovjetunionen. Sedan dess har det spekulerats åtskilligt om hans motiv.
Själv har Wennerström i sina memoarer Från början till slutet (1972) hävdat att hans motiv var omsorg om världsfreden. Han ville bidra till att bevara maktbalansen genom att ge ryssarna tillgång till amerikanska hemligheter.

Utpressning
När Wennerström anhölls hade han sedan 1948, då han blev flygattaché i Moskva, varit fast knuten till GRU. Wennerström sålde ut praktiskt taget hela det svenska försvaret med tonvikt på luftförsvarssystemen. Men han avslöjade också för ryssarna att Sverige hade ett omfattande signalspaningsutbyte med USA, ett samarbete som knappast var förenligt med den neutralitetspolitik som Sverige officiellt bekände sig till.
General Bo Westin, pensionerad chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, sade för några år sedan till TT att Sovjetunionen haft något slags hållhake på Wennerström.
 Han spionerade inte för pengar och han var ingen kommunist. Han var utpressad av ryssarna, mer kan jag inte säga, jag har lovat Sven Andersson (dåvarande försvarsministern) att inte berätta, sade Westin.

Säpo värvade hushållerskan
Westin berättade hur han fick "springa på cocktailpartyn" för att hålla koll på den misstänkte översten, som träffade sina kontakter på officiella tillställningar.
Det blev till slut familjens städerska fru Rosén som blev Örnens fall. På Säpos uppdrag bedrev hon kontraspionage i villan i Djursholm och hittade till slut två filmrullar gömda på vinden. på bilderna fanns ritningar på vapen och vapendelar.
I den enda riktiga intervju han gav, för Året Runt 2003, sade han att han inte kände någon ånger.
 Om jag fick leva om mitt liv? Jag är nog så dum så jag skulle låta det vara precis som det hittills har varit, sade han.
Wennerströmaffären var komprometterande också för dem som under många år misstänkte honom men inte gjorde någonting. Regeringen och Säpo kritiserades hårt av den borgerliga oppositionen. En juristkommission och en parlamentarisk nämnd anmärkte främst på att Örnen fått ett uppdrag i utrikesdepartementet trots att han var misstänkt, som sakkunnig vid nedrustningsförhandlingarna i Geneve.

Fri vid 68
Mot slutet av strafftiden tjänstgjorde han som språklärare vid en ungdomsvårdsanstalt.
Eftersom han skötte sig perfekt fick han allt frikostigare permissioner och i september 1974, då han var 68 år, var han åter fri.
I Säpos arkiv på Kungsholmen i Stockholm finns omkring åtta hyllmeter handlingar om vår hittills värste spion. En lag från 2003 innebär att samtliga handlingar i arkivet från tiden före 1949 i princip är offentliga.
Stig Wennerström var född 1906 och fostrades i patriotisk anda av fadern som var major i kustartilleriet.

Mer läsning

Annons