Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST gratulerar Pia Niemi 40 år

/
  • Pia Niemi, Sörberge, fyller 40 år i dag. De senaste dagarna har hon haft fullt upp med att göra julkort och annat roligt som dottern ska sälja vid julskyltningen i Sörberge i dag.

– Äntligen 40, säger Pia Niemi, med bus i blicken.
Att "fylla tant" är något hon sett fram emot länge.
Hon arbetar som illustratör, författare och grafisk formgivare trots sin utbildning till kemingenjör. Intresset för kemi fick stå tillbaka för lusten att måla när yrkesvalet gjordes.

Annons
Hon var redan utbildad gymnasieingenjör när en kompis fick henne att inse att kemin skulle kunna vara en hobby och måleriet ett yrke.
Pia är född och uppvuxen i Byske, tre mil norr om Skellefteå, och hette som flicka Lundberg. Föräldrarna och hennes bror och hans familj bor fortfarande kvar där. Familjen Niemi har även sitt sommarställe i Västerbotten så Pia har inte släppt kontakten med hembygden även om det var många år sedan hon bodde där. Efter gymnasiet i Skellefteå jobbade hon sex månader som au pair i Los Angeles i Kalifornien, USA. Därefter blev det två år vid en reklambyrå i Umeå.
1987 träffade hon blivande maken Jan Niemi, som är född i Sörberge, vid en högskolebal i Luleå. Det skulle dock dröja innan de gifte sig och Pia flyttade till Sörberge. Först gick hon en två-årig konstutbildning i Luleå, startade företaget Pictus 1989 och började arbeta som illustratör.
1992 gifte paret sig och året därpå åkte de på en försenad smekmånad jorden runt. 1994 föddes första dottern Saga och tre år senare dottern Embla. Pia har alltid tyckt mycket om att resa men det har blivit färre resor sedan barnen kom.
För fem år sedan debuterade Pia som författare med Jag längtar efter Mormor och har fram till i dag skrivit ytterligare fyra böcker om tanten Siv och hennes hund Johansson. Under de sexton år hon varit verksam i branschen har hon hunnit illustrera över hundra böcker, mestadels läromedel för barn.
I år har Pia fått uppdraget att måla fem julkortsmotiv för Unicef som kommer att säljas på deras hemsidor i olika länder.
Hennes största intressen här i livet är barnens väl och ve och att så ofta som möjligt kramas med maken Janne. Numera begås kemiexperimenten i köket, då Pia när hon har tid gärna provar nya kombinationer där.
När man har skolbarn med olika aktiviteter så blir man väldigt mycket mamma, och egna intressen får stå tillbaka, säger Pia.
För Pia är det viktigt att få bo nära naturen, kunna se havet och andas frisk luft. Att få göra utflykter i naturen med barnen och maken är alltid lika uppskattat.
Födelsedagen firas i flera omgångar med närmaste familjen, makens familj och Pias familj. Sedan till våren kanske det blir något annat kul men det är bara lösa rykten än så länge.

Fakta Pia Niemi
Bor: Sörberge
Familj: maken Janne och barnen Saga, 11 år, och Embla 8 år
Intressen: umgås med familj och vänner, film, matlagning, yoga, trädgårdsarbete
Aktuell: fyller 40 i dag

Mer läsning

Annons