Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stans äldsta kör fyller 150

/
  • En 150-åring som har ljudit utan uppehåll ända sedan starten. Elimkyrkans kör är Sundsvalls äldsta och Baptistsamfundets näst äldsta kör. (Den första lär ha startats i Örebro.)

I 150 år har Elimkyrkans kör sjungit. Den är Sundsvalls äldsta kör och Svenska Baptistsamfundets näst äldsta, och den har varit verksam utan uppehåll sedan 1857. I dag firas med jubileumskonsert.

Annons
1857 hade några kristna personer börjat sjunga tillsammans och slöt sig till Elimkyrkan.
Det var långt innan Sångsvall blev ett begrepp och långt innan någon hört talas om kyrkokörer. Frikyrkorörelsen höll just på att födas, och den dåvarande statskyrkan hade inga körer.
Det var studenter som var först med att sjunga i kör i det här landet. När körer började bildas i landsändarna väckte det ofta stor uppmärksamhet, för folk hade inte hört stämsång förut, säger nuvarande körledaren Stefan Silversten.
Sundsvalls första körledare hette Matilda Lundgren, och kanske hade inspirationen kommit från Mellansverige. Frikyrkorna var moderna i sin musiksmak, men än dröjde det några decennier innan läsarsångerna, gitarrgrupperna och musikföreningarna slog igenom.
Från början sjöng den nybildade kören traditionell kyrklig musik, som Davids psalmer. En av de tidiga körledarna hette Pelle Österlund, och han var en man med ambitioner.
Min pappa var med i kören då. Han berättade om ett tillfälle då någon sjöng falskt och Pelle sa: Ta ut geten, berättar Margit Eriksson.
Hon tillhörde själv den stora grupp som parallellt med moderkören bildade en ungdomskör under 50- och 60-talet. Ledaren där hette Kjell Lönnå.
Vi reste till Libanon och USA och sjöng, chartrade plan och åkte tåg med noter målade på vagnen. Kjell var driftig redan då, minns Margit Eriksson.
Hon sjunger inte längre, men flera andra från ungdomskören sjunger ännu kvar i Elimkyrkans kör. Som störst var kören cirka 40 röster stark; nu är det ett 25-tal sångare som träffas varje vecka. Förr sjöng man tre söndagar av fyra i gudstjänsten; nu blir det kanske en gång i månaden.
Men kören har också gästsjungit på andra platser. Duke Ellingtons Sacred Concert var ett sådant verk som kören reste runt med och uppförde ett tiotal gånger.
Lennart Stadling tog över efter Kjell Lönnå 1970, och hans 30-åriga ledarskap präglar ännu dagens kör. Han är en klassisk kördirigent som bemödar sig om tonbildning, flerstämmighet och a capella-sång, alltså utan instrument.
Jag har velat att man sjunger på ett vårdat sätt, och jag ser kören som ett instrument i sig. Men vi har ofta haft instrument till också, säger han.
Repertoaren har förstås växlat. På 70-talet var det mycket bibelvisor; ett tag var musikalerna på modet; jazzen har haft sina årtionden och en senare trend är världsmusiken. Men inte minst i advent återvänder man till de gamla sångerna. Även om åren rusar fort fram är årstidernas gång tydlig i en kyrkokör.
Annons