Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd och fira FN - köp en bakelse

På måndag fyller FN 60 år. I Sverige hyllas jubilaren med bland annat en ny bakelse, komponerad av en OS-guldmedaljör.

Annons
Den är en kvadratisk kreation i vitt med ett tjockt lager yoghurtmousse över citroncurd. Allt på en botten av chokladbiskvi.
 Ingen smalmat direkt, men kalorifattigare än de flesta andra bakelser, säger upphovsmannen, konditorn Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm, när han dukar upp premiärbakelserna för avsmakning.
Han ingick förra året i det svenska kocklandslaget som tog hem OS.
När svenska FN-förbundet frågade om han ville göra en särskild FN-bakelse som är enkel och lätt att tillverka tvekade han inte och hängde på trenden med yoghurt. Resultatet finns att köpa på cirka 50 bagerier och konditorier i Sverige på måndag. Den som firar FN med ett köp bidrar med 2:50 kronor till världsorganisationens arbete.
 Detta ska naturligtvis bli en tradition och vi hoppas att ännu fler bagerier ansluter sig nästa år. Då satsar vi även på att företag köper till personalkaffet, säger FN-förbundets organisationssekreterare Anita Seidel.
Enligt henne finns de flesta FN-bagarna under premiäråret i Göteborgsområdet, som ju med Gustav Adolfsbakelserna har en lång tradition av dedicerade sötsaker.

Mer läsning

Annons