Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Evert Nordberg

/

Evert Nordberg har avlidit 80 år gammal på Almedalens sjukhem.

Annons
Han föddes i Silje, Selånger, som näst yngste sonen till Rudolf och Edla Nordberg, född Henriksson. Farfar kom som smed från Värmland till Silje och mamma Edla var från Tornedalen. Evert förblev som den ende i den stora syskonskaran sin födelseby trogen. I nära 30 år bodde han vid Silje kvarn men de sista tio åren har han bott i östra flygeln på Silje gård.
Efter rekryten vid Norrlands Artilleriregemente i Östersund arbetade Evert mestadels i skogen men försörjde sig tidvis också som målare. Under många år var han anställd vid Anderssons Plåtslageri i Silje och Sjödins Plåtslageri i Kvarsätt. Under åren som plåtslagare skottade han på vintrarna snö från taken i Sundsvall.
Evert var en naturmänniska och kände varje bär- och svampställe i Silje- och Kvarsättsskogarna och varje strömdrag med harr och varje hulja med öring i Selångersån. Att leva i samklang med naturen var en livsfilosofi hos Evert. Till favoritlektyren hörde Harry Macfies vildmarksskildringar från Alaska och Kanada. Bara kort innan han drabbades av hjärtinfarkt och stroke i februari i år byggde Evert ensam ett räcke av granvirke upp till första platån på Siljeberget där han som ung pojke vallat föräldrarnas kor från hemtorpet.
Evert var också en duktig landskaps- och djurmålare med tavlor ända i Amerika. Världshändelserna och tidens samhällsfrågor kommenterade han alltid med vaket intresse. Som de flesta i sin generation fick Evert aldrig möjlighet att studera vilket han annars ägt utmärkta förutsättningar att göra. Fröken Strömberg i Nävsta skola brukade säga att Evert var en av hennes allra bästa elever genom åren.
Med Evert Nordberg har en äkta Selångersbo gått ur tiden som många kommer att minnas med saknad och respekt.
Lars-Göran Tedebrand

Mer läsning

Annons