Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Gunno Sundin

Annons
Gunno Sundin, Bergsåker, har avlidit 82 år gammal. Hans närmaste är hustrun Hilma samt sönerna Sven-Erik och Jan-Olof med familjer.
***
En skogskämpe har gått bort. Förre skogsfaktor Gunno Sundin har avlidit. Han föddes 1923 i fjällbyn Rönnöfors med sin vackra utsikt över fjällvärlden. Redan som pojke började han arbeta i skogen med huggning av grova, risiga fjällgranar i meterdjup snö. Han utvecklades till en av traktens mest produktiva timmerhuggare. 1948 genomgick vi tillsammans Gammelkroppas kolarskola i Filipstad, som förberedelse till statens skogsskola.
1949 gifte Gunno sig med Hilma Strömberg från Strömsund och de bildade familj. Efter tentamen i hård konkurrens kom vi in på Bispgårdens skogsskola och båda fick efter genomgången kurs anställningar hos SCA. Jag uppe i Gunnos födelsetrakter och han på gamla Sulå med bostadsort i Österström. Gunno visade sig vara en synnerligen duktig arbetsledare. När skogsbruket på 1960-talet gick in i en intensiv mekaniseringsperiod, visade det sig att han även var vuxen den uppgiften. Han var tekniskt kunnig och intresserad av att organisera och leda maskinavverkningar. 1984 flyttades han till Stöde, främst för att köpa virke och skog för SCA. Fritiden ägnade han mest åt skidåkning, jakt och fiske, varje år vistades han tidvis i sitt gamla hem i Rönnöfors för fiske och hjortronplockning. Älgjakten låg honom varmt om hjärtat, främst för att decimera den höga älgstammen som hotade att äta upp hans välskötta ungskogar. Han var en kunnig älgjägare.
Gunno var mycket socialt utåtriktad och under tiden i Holm deltog han livligt i församlingsarbetet, var medlem i kyrkorådet samt även kyrkvärd en tid. Gunno var en mycket god kamrat och arbetskollega, som blev allmänt uppskattad för sitt bestämda och rättframma sätt. Han var en av de sista i den gamla faktorstammen och alla minns vi honom med saknad.
Men även den segaste fjällgranen faller till slut. Efter några års kamp mot sjukdomar måste Gunno till slut ge upp och han avled på Granlunda sjukhem den 1 mars 2005.

Olle Orgård

Mer läsning

Annons