Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Krystyna Sobocki

Krystyna Sobocki har avlidit i Warszawa 84 år. Hennes närmaste är sönerna Peter och Robert med familjer samt systern Ana i Spanien.

Annons
Cirkeln är sluten, Krystyna föddes i Warszawa 1921 och avled den 22 september i Konstancin, en förort till Warszawa. Krystyna återvände till Polen efter att ha bott i över 60 år i Sverige.
Krystyna växte upp i Warszawa, där fadern var advokat. Vintrarna tillbringades i stan och somrarna i villan i Konstancin, där Krystyna slutade sina dagar på ett seniorboende.
Språkintresset väcktes tidigt, redan vid 5 års ålder började Krystyna att läsa franska, som blev hennes andra modersmål och kärleken till Frankrike grundades.
Livet ändrades drastiskt med andra världskriget, fadern fängslades av tyskarna och avrättades. Hustrun och de två döttrarna togs till fånga och sattes i koncentrationsläger. De överlevde de tre åren i koncentrationslägret Ravensbrück tack vare Krystynas språkkunskaper som tyskarna behövde. Krystyna tolkade och översatte och det medgav större matransoner, som hon kunde dela med sig.
Efter krigsslutet 1945 kom Krystyna med syster och moder till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar. Efter en tid på flyktingförläggning i Småland kom hon till Stockholm, där hon träffade sin blivande make och landsman, Diplomerade ingenjör Jerzy Sobocki, som även hade suttit flera år i koncentrationsläger.
Tillsammans flyttade de till Sundsvall, där Jerzy hade fått anställning vid SCA. Sundsvall blev hemorten i över 40 år med villa i stan och sommarhus i Galtström, Njurunda.
Sönerna Peter och Robert föddes i Sundsvall och Krystyna var till en början hemmafru.
Intresset för språk och människor var starkt och hon började snart undervisa i franska bland annat vid Flickskolan i Sundsvall. Hon vidareutbildade sig och pendlade under flera år mellan hemmet och universitet i Umeå.
Krystynas stora kunskaper och engagemang gjorde henne till en mycket uppskattad lärare.
Entrén i klassrummet på flickskolan då hon storgråtande kom in och berättade att Edith Piaf var död har nog ingen glömt.
Längtan ut i Europa fanns hela tiden och somrarna tillbringades ofta i Frankrike alternativt Spanien. Efter pensioneringen vistades Krystyna och Jerzy i Fuengirola varje vinter.
I början av 1990-talet flyttade familjen till Örebro och efter Jerzys bortgång 1997 flyttade Krystyna till Uppsala. Åren efter makens bortgång blev tunga, maken som hade varit navet i hennes liv och den hon kunde dela sina erfarenheter med från kriget fanns inte mer.
Hon återvände till Polen för drygt ett år sedan och slutade sitt liv på den plats där hon upplevt sin barndoms somrar.
Med sin erfarenhet, begåvning och intresse för sina medmänniskor öppnade Krystyna dörrarna till Europa och världen, vilket vi med värme och tacksamhet kommer att minnas.
Margaretha Mellner, född Signell

Mer läsning

Annons