Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Lars Öquist

/

I förra onsdagens ST kunde vi läsa att överläkare Lars Öquist avlidit. Lars ordinarie arbetsplats var anestesikliniken, Sundsvalls sjukhus. Han hade även två andra områden som han visade mycket stort intresse. Det var dels "smärtkliniken" på sjukhuset samt ambulansverksamheten.

Annons
Före och under 1980-talet var intresset för ambulansverksamhet bland läkare inte speciellt stort. Inom de flesta landsting fanns dock oftast någon läkare som brann även för ambulansverksamheten.
I Sundsvall var det från början docent Jon Jessing, som då var chef för sjukhusets anestesiklinik, som visade mycket stort intresse. Efter hans bortgång tog hans klinikkollega Lars Öquist över stafettpinnen.
Fram till sin pensionering ägnade Lars Ödquist mycket stort intresse, och inte minst tid, för att utveckla den medicinska kompetensen hos ambulanspersonalen vid Sundsvalls sjukhus. Under drygt femton år delade han med sig av sina kunskaper, både i teori och praktik. Han såg till att skapa utrymme på sin klinik för att ambulanspersonalen skulle få praktiska övningar i att rätt hantera "mask och blåsa" samt sätta nål på patienterna.
Många, på den tiden inom ambulansverksamheten revolutionerande vårdinsatser, såg han till att utveckla hos personalen, som till exempel att intubera, defibrillera, ge smärtlindring samt ge läkemedel på ordination. Allt för att ge patienten en så god omvårdnad som möjligt redan i ambulansen. Han bidrog även till att arbeta fram en speciell ambulansjournal, avsedd för hela länet, där alla vårdinsatser skulle redovisas.
Hans omfattande arbete har skapat en mycket bra grund att arbeta vidare på. Hans grundläggande målsättning, att förbättra den medicinska kompetensen ute i ambulanserna, har under de senaste tio åren spridit sig som ringar på vattnet. Som exempel kan nämnas Socialstyrelsens nya författning som trädde i kraft den 1 oktober i år, att varje ambulans skall vara bemannad med minst en legitimerad sjuksköterska för att kunna ge en så adekvat vård som möjligt.
Vi är många som kommer att minnas Lars Öquist för hans genuina intresse för ambulanssjukvården. Vi kommer även att minnas honom, varje dag, för det länsemblem som han skapade 1994 och som pryder alla ambulanser och tjänstekläder inom hela landstingets ambulanssjukvård. I samband med att landstinget tog beslut om en länsorganisation för ambulanssjukvården så var det Lars Öquist som mycket genomtänkt tog fram "klubbmärket".
För landstingets ambulanssjukvård
Lars Norberg
ambulanschef

Mer läsning

Annons