Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Lennart Rudberg

/

Annons
Lennart Rudberg, Svärdsjö, har avlidit i en ålder av 53 år. Närmast sörjande är hustrun Agneta, barnen Terese och Johan, Svärdsjö, samt mor Ingrid och syster Britt-Inger med familj i Sundsvall.
***
Lennart Rudberg var en mycket levande och starkt närvarande person i allt han företog sig. Hans yrkesliv ägnades åt vård, hälsa och utbildning och i detta arbete var hans egenskaper en stor tillgång. Efter uppväxten i Sundsvall blev han färdig sjuksköterska i Umeå 1976 och flyttade till Falun 1979 där han bosatte sig i Svärdsjö. Han arbetade på urologkliniken, infektionskliniken och öronkliniken vid Falu lasarett. Under många av dessa år var han avdelningschef och axlade ett stort ansvar för ledning och utveckling av vården. Lennart var i sin kliniska gärning en ovanligt kunnig, samvetsgrann och uppskattad person med rättesnöret att alltid göra det bästa för patienten. Han hade ett stort intresse för utveckling av omvårdnaden vilket förde vidare till fortsatta studier.
Efter perioden i landstinget arbetade Lennart med vårdutbildning på Kristinegymnasiet och därefter som lärare i sjuksköterskeutbildningen/vårdhögskolan Falun som sedan gick över i Högskolan Dalarna. Som kursansvarig ledde Lennart många kurser genom åren med allt vad det innebar av ledarskap och pedagogik. Han var en mycket omtyckt, saklig utbildare som ledde sina kurser med kraft, kunskap och energi parad med entusiasm och känslighet. Han var alltid påläst och nyfiken på att veta mer och var en av de drivande krafterna i den anda av forskning och utveckling som vuxit fram i vårdutbildning efter högskolereformen. Han tog fil.kand och magisterexamen i vårdvetenskap. Därefter fortsatte Lennart med forskarutbildning i omvårdnadsvetenskap vid Uppsala universitet. Hans forskningsområde handlade om cancer och livskvalitet, områden där han med ett stort personligt intresse utvecklade djupa kunskaper. Lennarts framgångsrika avhandlingsarbete var långt gånget och klart att lägga fram, om inte sjukdomen hade hunnit ikapp.
Centrum i Lennarts liv var hans kära Agneta och de två barnen Johan och Terese. Han tillbringade mycket tid tillsammans med sin familj. Lennart var också en friluftsmänniska med stort intresse för skidåkning, fjällvandring, cykling och annan fysisk träning. Familjens hus har en fantastisk utsikt över Svärdsjöån och närheten till naturen gav möjlighet till fågelskådning från första parkett. Lennart var en kraftkarl och vedklyvning, trädgårdsarbete och reparationer av huset samt andra praktiska arbeten hade hög prioritet. Han tyckte också om att läsa skönlitteratur och var en hängiven lyssnare till blues. Inte sällan var han och lyssnade på levande musik på \"Blå tisdag\".
Lennart hade en alldeles särskild utstrålning; enkel, rättfram och utan stora åthävor. Han hade en underfundig humor, var öppen och intresserad av sina medmänniskor, alltid beredd att lyssna, hjälpa och stödja. Lennart var en sådan person som man alltid kunde vända sig till med stor tillit och förtroende.
Det är en stor förlust för familjen och för oss kollegor vid Institutionen för Hälsa och samhälle att Lennart nu är borta. Han lämnar saknad och ett stort tomrum efter sig.
Ingrid From
Janeth Leksell
Marika Marusarz
Lars Wallin
Anna Ehrenberg
för kollegiet, Institutionen för Hälsa och samhälle, Högskolan Dalarna.

Mer läsning

Annons