Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Per Wiklund

Annons
Per (PO) Wiklund, född i Örebro 31 augusti 1924 och uppvuxen i Sundsvall, har avlidit på Skene lasarett den 27 januari efter en kort tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Aina och barnen Gunnar, Malin och Maria med familjer.
***
Per växte upp i Sundsvall och blev tidigt en engagerad boxare vilket ledde till ett antal utmärkelser och medaljer. Han var mycket duktigt i skolan och erbjöds därför stipendier för att kunna läsa vidare. Detta förnekades honom, trots skolans påtryckningar, då föräldrarna ansåg att han istället skulle arbeta och hjälpa till med familjens försörjning. I samband med sin militärtjänstgöring på K4 i Umeå träffade han sin blivande fru Aina Olsson. Efter att Per lovat sluta med boxningen gifte dom sig den 5 maj 1946. Per arbetade då som sjukvårdare på Sidsjöns mentalsjukhus i Sundsvall.
Genom sitt arbete på Sidsjön fick han 1953 möjlighet att, tillsammans med arbetskamraten och gode vännen Rune Öhman, åka till Korea i FN-tjänst under sex månader som sjukvårdare. Som den äventyrare och sanningssökare Per var så var detta en chans han inte kunde motstå. Han fick ett antal utmärkelser och en medalj för sina insatser. Resan dokumenterades också genom flera resebrev som publicerades i Sundsvalls Tidning.
Så småningom övertog Per ansvaret över W:6 huset i Sundsvall och arrangerade ett flertal mässor, konstutställningar och andra evenemang. Hans starka önskan att få studera lämnade honom aldrig och därför bestämde han sig i 45-årsåldern att läsa in högstadiet och gymnasiet. Detta gjorde han på kvällstid under endast ett års tid och fick högsta betyg. Efter detta sökte han och kom in på Socialhögskolans förvaltningslinje på Umeå universitet. Per flyttade före men efter ett halvår kom familjen efter. Han nöjde sig inte med den fastställda kursen utan ökade på den och det hela slutade med att han tog en fil.kand. med högsta möjliga betyg.
Sin praktik gjorde han i Göteborg på Arbetarskyddsstyrelsen så ännu en gång packade familjen ihop sina ägodelar och började om på ny ort. Under universitetsstudierna arbetade Per extra som sjukvårdare på natten och senare under praktiken som nattvakt. Det hela slutade med en svår influensa då Per utvecklade sin diabetes.
Efter praktiken fick Per arbete som byråsekreterare på Arbetsmarknadsverket i Stockholm. Aina ville dock inte flytta till Stockholm så Per sökte sig åter till Göteborg och hamnade på Länsarbetsnämnden. Efter några år gjorde sjukdomen att han blev tvungen att dra ner på arbetsbelastningen och han avslutade sina yrkesverksamma år på arbetsförmedlingen i Kvillebäcken.
Per närde under hela sitt liv en stor kärlek till naturen och ett av hans många intressen var fisket som han utövade så fort tillfälle gavs. Andra stora intressen var trav, musik, böcker och konst. Han har besökt dom flesta travbanorna i Sverige och när han kom utomlands så var ett besök på närmsta travbana en självklarhet.
Per var en mångfasetterad person som närde stor kärlek och omtanke till sin familj och för mig blev han som en andra far, vi glömmer honom aldrig.
svärsonen
Kent Johansson

Mer läsning

Annons