Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Sven E Örberg

Förre marknadsdirektören vid SKF, Sven E Örberg, Lerum, har avlidit vid en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är hustru Ebba Hallsby-Örberg , barnen från första äktenskapet med framlidna hustrun Stina; Olle, Håkan, Kerstin och Anna med familjer samt syster i Vällingby.

Annons
Sven föddes 1920 på Alnö utanför Sundsvall. Norrlandskusten och Hälsingland med sommarstugan i Sörfjärden, låg honom alltid varmt om hjärtat. Där tillbringade familjen, i egenhändigt byggda hus, var sommar. Ett rikt socialt liv tillsammans med vänner varvades, för Sven, med tidiga morgondopp, tennis och familj.
Redan efter avslutade studier på Göteborgs tekniska institut i Göteborg inleddes karriären 1946 på SKF, Svenska kullagerfabriken. Först som försäljare på Norrlandsdistriktet för att sedan starta nytt försäljningskontor i Sundsvall, där han bosatte sig med hustru. Det var under en fjällvistelse 1942 han träffat Göteborgsflickan Stina, som han senare gifte sig med och tillsammans fick de fyra barn.
1967 flyttade hela familjen till Göteborgsområdet och bosatte sig i Lerum, en ort Sven blev trogen hela livet.
Sven tillträdde tjänst på SKF:s huvudkontor där han som direktör hade det huvudsakliga ansvaret för europeiska försäljningsbolag. Under de verksamma åren var Sven ofta på resa, ett land han gärna besökte var Ungern. Sven fick med åren ett oerhört brett spektra; han berättade gärna om kundträffar i Gällivare, såväl som från Moskva och Wien.
Hustrun Stina dog i början av 1980-talet och Sven gick i pension 1987. Strax före pensionering gifte han sig med Ebba och de fick många fina år tillsammans.
Fritiden ägnades gärna åt friluftsliv, Sven var en mycket aktiv och engagerad person. Vi har många, många gånger sett Sven med skidor och ryggsäck i skidspåret eller med kompass i någon orientering. Han bowlade gärna, spelade tennis och tillhörde Odd Fellow i Lerum. De senaste åren avtog dessa aktiviteter men sitt intresse för böcker och korsord hade han dock kvar hela livet.
Vi minns Sven som en generös, vänfast och familjekär person med hög integritet. Få kunde, med enkla medel, sätta guldkant på tillvaron som Sven. Genom sin optimism, raka personlighet och klarsynthet stöttade han många människor, både inom och utom familjen. Han saknas av många.
Christer Källstrand
svärson

Mer läsning

Annons