Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Ulf G Conrah

/

Ulf G Conrah, Sundsvall, har somnat in efter en tids sjukdom. Hans närmaste är Anna-Lisa \"Lisen\", barnen Clas och Kjell med Maria samt barnbarnen.

Annons
Han var stockholmspojken som kom att trivas i Sundsvall och framförallt i Granloholm. Ulf föddes 1938 på Hammarbyhöjden, 1970 flyttade han till Sundsvall där han tillbringat många fina sommarlov hos sin moster.
Ulf var en ovanlig socialarbetare. Han började tidigt träffa både ungdomar och missbrukare hemma hos dem, på stan eller i bostadsområdena och ofta efter kontorstid. Han var en pionjär i grannskapsarbetet i Nacksta och Bergsåker.
Ulf var också under många år en mycket uppskattad arbetsledare. Han kunde sammanfatta ett problem och skriva utredningar så att alla förstod. Han följde också all forskning och utveckling inom socialt arbete, hans mål var att doktorera med kris som ämne. Ulf lade ned hela sin själ i socialtjänsten och kunde få tid och rum att försvinna i sitt engagemang.
Musiken var ständigt närvarande i hans liv. Han växte upp med rocken på 1950-talet och musiker som Buddy Holly lyssnade han gärna till.
Ulf skrev mycket och gärna. I 30 år medarbetade han i tidskriften Socionomen och i stadsdelsbladet Granloholmaren var han också en flitig skribent.
In i det sista var han aktiv med två projekt en bok om Granloholm, som kommer ut till jul och en FOU-rapport, som handlar om socialtjänstens roll i en krissituation.
Ulf var mycket intresserad av Granloholms historia. Tack vare hans idoga arbete är bosättningen från 480-talet, gravröset från 600-talet och kallkällan i västra Granloholm nu allmänt kända.
Men allra mest har kanske ändå hans insats för att återuppväcka intresset för skvadern betytt. Ulf såg i skvadern en optimistiskt framåtsträvande gestalt. 1995 tog han initiativet till en insamling för att uppföra en bronsstaty av skvadern. Den står i dag vid Nynäshamnsvägen 3, där skvaderns skapare, konservatorn Rudolf Granberg, en gång bodde.
I slutet av 1960-talet blev han politiskt aktiv i Vänsterns ungdomsförbund, VUF, och FNL-rörelsen. Efter flytten till Granloholm gick han 1981 med i den nybildade socialdemokratiska stadsdelsföreningen. Han var också medlem i Broderskapsrörelsen. Under en period representerade han socialdemokraterna i kommunfullmäktige. I 23 år var han med i kyrkofullmäktige i Selångers församling och under några år var han också ersättare i kyrkorådet.
1972 bildade Ulf familj med Anna Lisa \"Lisen\" Larsson och hennes son Kjell. Tre år senare föddes sonen Clas. I augusti 1980 gick familjens flyttlass från Bosvedjan till ett nybyggt kedjehus på Uppsalavägen. Dottern Victoria föddes 1983, 1999 gick hon tragiskt bort och lämnade efter sig en ofattbar sorg för hela familjen.
Ulf G Conrah var en vidsynt humanist och folkrörelsemänniska. Vi har kommit att uppskatta Ulf för hans prestigelösa och lågmälda argumentation, att i trängda lägen hitta kompromisser, hans uthållighet när det gällt att gräva fram ny kunskap och inte minst för hans humor.
Saknaden efter Ulf är stor, men för Anna-Lisa \"Lisen\", barnen Clas och Kjell med Maria, barnbarnen samt släkt och vänner är han i allra högsta grad levande.

Mer läsning

Annons