Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Ulf G Conrah

/

Ulf G Conrah, Sundsvall, har avlidit efter en tids sjukdom. Hans närmaste är Anna-Lisa "Lisen", barnen Clas och Kjell med Maria samt barnbarnen.

Annons
Ulf Georg Conrah har gått ur tiden. Med honom har en i många stycken särpräglad person lämnat familj och många vänner. Han hade en stor ödmjukhet, en lyssnande och inkännande förmåga och mötte livets olika skiftningar med både glädje, förvåning och som en utmaning.
Ulf Georg kom till socialförvaltningen i slutet av 1960-talet. Han kom att arbeta där längre än vad som betraktats som en normal pensionsålder. I sitt arbete var han alltid öppen för förändring, utveckling och för nya metoder i det sociala arbetet. I grunden för denna inställning låg en mycket stark känsla för den enskilda människan, dennas värde och rättigheter. Han bars av ett starkt patos för människor i utsatta situationer och grunden för hans engagemang var en djupt rotad humanistisk människosyn.
I det omfattande förändringsarbete som socialt arbete genomgått under de senaste 30-40 åren har Ulf Georg lokalt haft stor betydelse. Redan i slutet av 1970-talet såg han risken för att den enskilda människan försvann i den stora organisationen. Tillsammans med några arbetskamrater var han med om att flytta delar av det sociala arbetet ut från förvaltningshuset till stadsdelen Nacksta. Med ett samarbete över olika funktionsgränser, och i nära samarbete med enskilda människor, lades grunden för ett nytt socialt arbete. Erfarenheterna presenterades i rapportform med den betecknande rubriken "På upptäcktsfärd i verkligheten".
Ulf Georgs nyfikenhet ledde honom också in i en egen forskarutbildning och forskning om kriser i det sociala arbetet. Han hade material liggande för att skriva en doktorsavhandling kring detta tema. Men bland annat på grund av en djup kris i hans eget liv kom avhandlingen aldrig att bli färdig och publicerad.
Få socialarbetare var så belästa i frågor som rörde socialt arbete. Hans recensioner av nyutgiven litteratur i fackpressen var alltid uppmärksammade. Samma var förhållandet med de många sakliga och djuplodande intervjuer han gjorde med personer som haft stor betydelse för socialt arbete.
Nu har en aktiv och betydelsefull röst som hävdat det sociala arbetets värde och enskilda svårt sargade människors rättigheter tystnat. Vi är många som saknar honom och som bär med oss kunskaper och den livssyn som Ulf Georg lämnat över till oss.
Birger Stark
Socialdirektör emeritus

Mer läsning

Annons