Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tor och Tore firar i dag

Annons

I dag har Tore och Tor namnsdag.

I morgon Sibylla.

Tore har sitt ursprung i det fornnordiska namnet Thorir som finns ristat på runstenar. Det är troligen bildat av gudanamnet på den fornnordiske åskguden Tor samt ett ord för "man". Namnet var populärt från 1920 och 30 år framåt. Det finns omkring 19 500 som bär namnet, cirka 7 900 har det som tilltalsnamn.

Tor är förstås namnet på den vid sidan av Oden förnämsta guden i nordisk mytologi. Tor var ursprungligen krigsgud, men kom att få mer humana drag mot slutet av den nordiska forntiden. Det var Tor som hade den förnämsta placeringen vid templet i Gamla Uppsala. Det finns i dag omkring 6 300 som heter Tor, cirka 3 300 kallas så.

19 oktober som minnesdag

I dag firas i Mocambique Samora Machels dag till minne av frihetskämpen och landets förste president. Samora Machel engagerade sig i befrielserörelsen Frelimo 1963 och kämpade för att Portugal skulle lämna sin koloni Mocambique. 1969 blev han överbefälhavare för gerillan. Vid självständigheten 1975 valdes han till president. Samora Machel omkom i en flygolycka 1986.

Mer läsning

Annons