Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals sökte – Valeria fick jobbet

/
  • Efter gymnasiet flyttade Valeria Sjöbom till Umeå och började studera psykologi med inriktning på idrott. Nu har hon nyligen tagit sin psykologexamen och ska flytta

Nyligen hem- kommen från Paris ska Valeria Sjöbom snart i väg igen. Först blir det tre veckors semester i USA på både väst- och öst- kusten. Efter det väntar nästa stora äventyr. Den 14 augusti flyttar hon till Dubai för att arbeta som flygvärdinna.

Annons

Efter studenten från samhälls- programmet med internationell inriktning på Hedbergskas gym nasieskola flyttade Valeria Sjöbom från Njurunda upp till Umeå för att studera till psykolog med inriktning mot idrott.

Valet av inriktning passade Valeria som har tränat karate under sju års tid och tävlat på SM-nivå. Sammanlagt blev det fem års studier i studentstaden, plus ett år i USA med en extra studietermin i Dayton, Ohio och praktik i New York. I juni tog hon sin psykolog- examen och i augusti flyttar hon till Dubai för att börja sitt nya jobb som flygvärdinna.

– Vissa kan tycka att det är en annorlunda vändning, men jag har alltid velat prova på att jobba utomlands och det känns som en dröm att få kombinera jobbet med att resa. Jag har lärt mig oerhört mycket under utbildningen, inte bara fakta, utan ett förhållningssätt och ett sätt att se hela sammanhanget i en situation. Det kommer jag kunna använda i vilket jobb som helst. Jag behöver inte jobba som psykolog direkt, utan den kunskapen kommer finnas kvar, säger Valeria Sjöbom.

Vägen fram till arbetet som flygvärdinna hos Emirates var en lång process. Varje månad får Emirates in tusentals ansökningar från hela världen, men det är endast ett fåtal som blir kallade till nästa steg i rekryteringsprocessen. Efter att Valeria hade skickat in sin ansökan tog det flera månader innan hon fick svar från företaget.

Men till slut hörde Emirates av sig och i februari fick Valeria flyga ner till Paris för en dag späckad av tester och övningar. Tillsammans med ungefär 200 andra sökande fick hon delta i gruppövningar, göra personlighetstest och skriva engelskaprov. Efter varje moment gallrades några sökande bort och när dagen var slut var det bara Valeria Sjöbom och sex andra kvar som kallades till intervju dagen därpå. Efter intervjun dröjde det sex veckor innan Valeria fick något svar. Hon var en av de tre som hade fått en anställning.

– Ända sedan jag fick jobbet har jag gått runt och varit jätteglad, och det var i mars. Jag hade inte ens tänkt mig att det var möjligt att få jobbet eftersom det är så eftertraktat. Nu när det närmar sig börjar det bli sjukt spännande, men också lite nervöst.

Väl nere i Dubai börjar en intensiv upplärning i det nya yrket. Men innan dess väntar en tre veckors semester i USA.

– Jag tar det lugnt och vilar nu, jag kommer nog behöva mina krafter sen, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons