Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
PLANETPLANER. 2003 UB313 duger inte. Men solsystemets tionde planet, vars upptäckt tillkännagavs förra veckan, ska få ett bättre namn. Den brittiska tidskriften New Scientist uppmanar sina läsare att bidra med förslag inför dopet av den nyfunna planeten som cirkulerar runt solen 1,5 miljarder mil bort. International Astronomical Union (IAU) har angett ramarna: namnet måste gå att uttala, får inte vara förolämpande, får innehålla max 16 bokstäver och ska helst bestå av ett enda ord. (TT-AFP)

SMÅTJUVAR? Ryska tjuvar har stulit två lokomotiv à 40 ton från Permafrostmuséet i staden Igarka. Lokomotiven har funnits i museisamlingen sedan Stalins död 1953; dessförinnan drog de tågen som fraktade byggmaterial till de ökända Gulag-fånglägren i Sibirien. Trots lokomotivens imponerande storlek sade museidirektören Maria Misjetjkina till nyhetsbyrån Ria-Novosti att tjuvarna var "mindre affärsmän" som sålt dem som skrot. (TT-AFP)

VÅRDSLÖST PÅ HJUL. Om fenomenet rullskridskoåkning i den ugandiska huvudstaden Kampala inte känns bekant så är det snart för sent att lära känna det närmare. Ugandisk polis har lovat att slå ned på rullskridskoåkandet och gripa de rullande ungdomarna som enligt polisen bidrar till dödligheten på Kampalas vägar. Försöken att få dem att inse farorna har misslyckats, har polisen slagit fast. Myndigheterna har klassat de i huvudsak manliga våghalsarna som "vårdslösa gångtrafikanter". (TT-Reuters)

Mer läsning

Annons