Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
PÅFÅGEL HOS POLISEN. Vem saknar en påfågel? Polisen i Skive på Jylland tvingas nu annonsera efter ägaren sedan man fångat in ett exemplar som stört omgivningen med gälla skrik. Den långa stjärten tyder på en tupp, noterar polisen. Om ingen ägare hör av sig får polismästaren avgöra om pippin ska säljas eller slaktas för att täcka fångstkostnaden. (TT-Ritzau)

FOSSILTOKIGA TURISTER HITTADE ANTIK GRAV. Några finländare med fossiler och stenar som specialintresse upptäckte en 3 500 år gammal grav när de semestrade på Kreta. En av männen var ute på en joggingtur när han reagerade på en allt för regelbunden form i en kalksten. "Jag stannade för att se vad det var för en snirkel och grävde fram den med en nyckel", berättar Harii Jauhola. "Den" visade sig vara ett kärl med öra. Med hjälp av sina vänner hittade han ytterligare ett kärl. Efter att ha visat fynden och fyndplatsen för grekiska arkeologer hittade experterna en minoisk grav i jorden, med ytterligare 65 föremål. "Jag kunde inte ana att föremålen var så gamla", säger Jauhola. (TT-FNB)

UPPLYST PÅVEBY. Den bayerska by som påven Benedictus XVI kommer ifrån var för några timmar antagligen den mest upplysta i hela Tyskland. I hela Marktl am Inn tändes stearinljus och brandmän riktade strålkastare mot det hus där påven föddes som Joseph Ratzinger den 16 april för 78 år sedan. Planet som förde påven hem till Rom från hans första Tysklandsresa i ämbetet skulle flyga lågt över födelseorten så att den katolska kyrkans ledare skulle kunna se "den spektakulära ljusshowen", sade stadens turismchef Stephan Semmelmayr. (TT-AFP)

FÖRLÅT FÖR PRAGVÅREN. Den tidigare polske diktatorn Wojciech Jaruzelski bad i helgen om ursäkt till Tjeckien och Slovakien för Polens roll i Pragvåren 1968. Invasionen av Prag leddes av Sovjetunionen för att krossa den pro-demokratiska rörelsen som kom att kallas just Pragvåren. "Jag har mått dåligt, jag har plågats av det", sade Jaruzelski exakt 37 år senare i en tjeckisk tv-show. "Det var en dum politisk handling. Jag ber om ursäkt för det nu", sade Jaruzelski, 82, som vid tillfället var Polens försvarsminister. Omkring hundra människor dog av skottlossning från de invaderande styrkorna under invasionens första dagar. Trupper från Sovjetunionen, Polen, Bulgarien, Ungern och Östtyskland deltog. Omkring 100 000 sovjetiska soldater stannade kvar i Tjeckien tills kommunismens fall i Prag våren 1991. "I dag ångrar jag det djupt men då kunde jag inte göra annorlunda", sade Jaruzelski. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons