Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
BARN FANN SKATT. Tre femåringar hittade i tisdags flera 1 000 år gamla smycken när de lekte hemma på gården i Tromsö i Nordnorge, nästan så långt norrut man kan komma i Europa. Fynden gör arkeologerna lyckliga och när de på onsdagen letade igenom området med metalldetektor hittades mer: massiva halsringar av silver och en lång silverkedja med ett stort kors och drakhuvud, rapporterar radion i Tromsö. Försteamanuens Inger Storli på Tromsö Museum säger att hon inte tror att arkeologer har fått vara med om att gräva ut sådana skatter i Nordnorge förr. (TT-NTB)

FJÄRILAR FLÖG VILSE. Havsforskarna trodde knappt sina ögon när de upptäckte ett moln av svärmande fjärilar mitt på Ishavet, öster om Björnön. Någon hägring var det inte; fjärilarna landade på forskningsfartyget Johan Hjort och lät sig bevittnas av besättningen. Det hände i lördags och bildbevis finns, skriver den norska tidningen Aftenposten. Dessvärre är bilderna inte av sådan kvalité att man kan avgöra vad de gråbruna fjärilarna tillhör för art. Däremot hade man noterat att det blivit varmare kort före landningen, varför man tror att de haft oturen att följa med varma luftströmmar söderifrån. På oljeborrplattformarna i Nordsjön är fjärilar inte ovanliga, men så står de också betydligt längre söderut. (TT)

SAKNAR SIN MAMMA. I Roskilde domkyrka ligger den gamle Sven Estridsen begravd, av många betraktad som den siste danske vikingakungen. Han dog 1074 och fram till nu har man trott att han gravsattes i kyrkan jämte sin mor Estrid. Nu har emellertid forskaren Jörgen Dissing i Köpenhamn tittat närmare på tänder från bägge kranierna med hjälp av mitokondrie-DNA, som endast ärvs på mödernet och kommit till den överraskande slutsatsen att de två begravda inte var släkt. Studien presenteras i nästa nummer av den brittiska vetenskapstidskriften New Scientist. På brittisk mark har fyndet visst intresse eftersom Estrid var syster till kung Knut den store "Canute" som förutom Danmark och Norge regerade England, och kanske Mälarområdet en tid. Även Sven Estridsen slogs emellanåt i det som i dag är Sverige. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons