Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntan på personnummer kan leda till förväxling på BB

Om nyfödda får vänta flera veckor på personnummer kan det leda till förväxlingar på BB.
Länssjukhuset Ryhov i Jönköping slår larm om risken i en anmälan till Socialstyrelsen, men folkbokföringen uppger att hanteringen högst tar två dagar.

Annons
 Ärendena ska vara handlagda inom två dagar, men vi jobbar för att snabba upp rutinerna ytterligare, säger Ingegerd Sterbäck, processansvarig för folkbokföring på Skatteverket, till TT.
Hon gjorde själv en koll på alla födslar som registrerades i Sverige under måndagen och konstaterade då att samtliga behandlades samma dag som de kom in. Däremot framgick det att en del av barnen var födda flera dagar innan anmälan kom in.
En förklaring kan vara att man på vissa BB-avdelningar väntar några dagar och lägger födelsehandlingarna på hög innan kuvertet skickas iväg.
När barnen fått sina personnummer skickas ett meddelande per post tillbaka till sjukhuset. Långa väntetider ska inte förekomma.

Snabbare hantering
 Jag tror att vi får undersöka orsaken till förseningarna lite bättre. Ligger de hos Skatteverket, posten eller hos överbelastade barnmorskor.
De diskussioner som nu förs med Sveriges Kommuner och Landsting går ut på att både anmälningar och beslut om personnummer ska överföras maskinellt så att det omgående kommer ett besked.
Det Lex Mariaanmälda ärendet handläggs av Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping. Anmälan gäller inte ett specifikt fall utan har tillkommit i förebyggande syfte för att snabba upp hanteringen i hela landet.

Risk för skador
 Det är jätteviktigt att det blir en förändring och det måste till snart annars är det risk för att någon blir skadad, säger Raymond Lendrick, verksamhetschef på kvinnokliniken i Jönköping, till Sveriges Radio Jönköping.
Han understryker att hela sjukvården bygger på säker identifiering med personnummer.
De fyra sista siffrorna gör barnen unika. Utan personnummer ökar risken för förväxlingar vid exempelvis provtagningar och röntgen.
Lendrick uppger att det i dag kan dröja flera veckor innan det nyfödda barnet får ett personnummer. Under den tiden anser han att riskerna för felhantering är ohållbart stora.

Mer läsning

Annons