Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världskriget gav livslånga minnen

Sixten Lindholm kallades in under pågående världskrig och blev stationerad vid finska gränsen med tyskar på andra sidan.
Under sitt 93 år långa liv har han även byggt upp ett eget arkiv med brandhistoria.

Annons

Sixten Lindholm är född i Stavre, Ljustorps socken. Han var den 13:e av 14 syskon, hans föräldrar var torpare. Han gick 6-årig folkskola och började därefter, än inte fyllda 15 år, i timmersorteringen i Lövudden. Där var han i två säsonger.

Sista året fick han jobba kvar till sena hösten med att rensa bommarna, det blev så halt på bommarna så fadern skickade med honom broddar. Sixten var för det mesta ensam med arbetet. Han började sin affärsbana först i Åsängs handel, sedan hos Pettersons i Ljustorp som annonserade att de hade allt.

Det var inte så stora fodringar på den tiden. 1942 gjorde han sin militärtjänst, det var under andra världskriget, så han var inkallad i 22 månader. Sista halvåret vid den finska gränsen, han låg på ena sidan Torneälven och tyskarna på andra sidan. Därifrån har han minnen som han inte kommer att glömma. Efter militärtjänsten bytte han bransch och började i Fränsta Järnhandel, där var han i 42 år, fram till sin pensionering.

Sixten var med i Torps brandkår i 15 år, och i 60 år har han klippt ut artiklar ur ST om bränder och annat som har hänt brandkåren. Genom åren har det blivit tre pärmar och en pärm om storbranden i Torpshammar 1946. Allt är inlagt på cd-skiva och finns i hembygdsföreningens arkiv.

Sixten har varit en föreningsmänniska, om det vittnar alla diplom som hänger på hans vägg. I dag är han med i sju föreningar, men mest på pappret. Men ålderns rätt sitter han och njuter av blommor och växter medan han väntar på att barn och barnbarn ska komma och förgylla hans födelsedag.

Göran bor fortfarande i hus och är tacksam för god hjälp av hemtjänsten.

Mer läsning

Annons